Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran, wujud risiko COVID-19 untuk kembali menular ketika banyak negara mula melonggarkan sekatan.

Foto: straitstimes.com

Terbaru kes jangkitan yang tinggi dikesan selepas individu dijangkiti COVID-19 berkunjung ke sebuah kelab malam di Korea Selatan. Begitu juga dengan sekeluarga di Bahrain dijangkiti Covid-19 selepas menghadiri majlis berbuka puasa keluarga.

AP Photo/K.M. Chaudhry

IKLAN

Badan dunia itu turut mendesak semua negara terlibat agar kekal berwaspada pada tahap tertinggi. Selepas sekatan dilonggarkan, penduduk akan bersosial antara satu sama lain, ini memang tidak boleh dinafikan. Mereka akan mengekalkan penjarakan sosial. Tetapi risiko jangkitan akan meningkat.

Persoalannya, adakah kita sudah berada pada tahap mempunyai sistem kesihatan kukuh yang membolehkan kita menyiasat kluster kes baharu tanpa merujuk bentuk jangkitan sebelum ini. Ini yang perlu dielak.

IKLAN

IKLAN

Dalam pada itu WHO turut mengecam beberapa negara yang tidak bertanggungjawab kerana tidak meningkatkan kapasiti ujian saringan ketika mereka mempunyai peluang mengesan kes COVID-19. Pandemik global ini sudah mengorbankan 283,000 nyawa dengan angka jangkitan melepasi 4 juta orang.

Sumber: astroawani