Beg adalah peneman dan pembantu paling setia sewaktu kita keluar travel yang akan bawa apa saja kelengkapan dan keperluan ke mana saja kita pergi.

Tak kisah apa jenis travel trip yang kita buat seperti business trip, backpack trip, leisure trip, hiking atau trip ke pulau, pemilihan beg perlu disesuaikan mengikut keadaan kerana setiap rekabentuk dan saiz mempunyai kelebihan serta kekurangan mengikut keadaan.

Ada empat perkara yang kita perlu tahu sebelum pemilihan beg untuk travel:

1. Jangka masa percutian
Adakah kita akan bercuti untuk jangka masa yang lama atau trip percutian kita hanya memakan masa selama sehari?

2. Pengangkutan apa yang digunakan
Menaiki kapal terbang? feri? kereta api? berbasikal? menaiki kereta? jenis beg biar bersesuaian dengan kenderaan yang kita naiki.

3. Tahap kesukaran percutian
Adakah percutian kita akan statik di satu tempat atau kita akan hopping ke tempat-tempat yang lain.

4. Aktiviti apa yang dilakukan
Adakah sesuai membawa luggage empat segi beroda mendaki gunung?

Di sini ada beberapa contoh beg dan kesesuaian untuk digunakan:

Beg Lebih Muatan Dan Menyusahkan? Buat Pilihan Beg Yang Betul Sebelum Travel

IKLAN

Rolling Luggage

Sesuai untuk: Travel jangka masa lama

Siapa yang rasa nak ‘lari’ dari rumah, wheeled suitcase macam ni sesuai sebab boleh bawa perkakas rumah bersama. Ciri-ciri beroda, mempunyai pemegang dan permukaan luaran yang keras menjadikan ianya versatile dan mudah untuk di bawa ke mana-mana.

Beg Lebih Muatan Dan Menyusahkan? Buat Pilihan Beg Yang Betul Sebelum Travel

IKLAN

Backpack / Beg Sandang

Sesuai untuk: trip adventure

Backpack sesuai untuk mereka yang menjalani gaya hidup travel yang aktif. Selalunya backpack dicipta dengan bahan yang tahan lasak dan pemakaiannya cepat selain mudah dipikul dan dibawa ke mana-mana. Sesuai untuk pelancong yang sentiasa bergerak dari satu tempat ke satu tempat.

Beg Lebih Muatan Dan Menyusahkan? Buat Pilihan Beg Yang Betul Sebelum Travel

IKLAN

Beg Duffel

Sesuai untuk: Trip santai

Duffel bag sesuai untuk orang yang suka bersukan atau mempunyai hobi sewaktu travel trip mereka. Walaupun ia tidak fleksibel seperti wheeled suitcase atau dibuat untuk trip lasak seperti backpack, beg duffel ini sesuai untuk perjalanan kasual di luar bandar atau pulau. Reka bentuk silinder yang ringkas dan saiz yang pelbagai menjadikan beg ini boleh dijadikan beg sampingan bagi pakaian dan item yang lebih kecil jika beg utama anda penuh.

Beg Lebih Muatan Dan Menyusahkan? Buat Pilihan Beg Yang Betul Sebelum Travel

Beg Day-Pack

Sesuai untuk: Kawasan urban dan mahukan beg yang kecil

Beg kecil ini mempunyai ruang yang selamat untuk melindungi komputer riba anda sekiranya dibawa sewaktu travel, ditambah dengan poket yang banyak untuk menyimpan kabel, peralatan, botol air, snacks dan kerja kertas. Selain daripada itu, anda boleh gunakan untuk trip yang tidak lebih daripada sehari. Malah, beg ini kecil dan boleh dibawa masuk ke tempat duduk dalam penerbangan.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI