Berakhirlah sudah kehidupan Tam, seekor badak sumbu jantan spesis Sumatera yang terakhir di Malaysia, apabila badak sumbu itu mati akibat berlakunya kemerosotan kesihatan disebabkan usianya yang menjengah tua.

Tam, atau nama panjangnya Kertam disahkan mati selepas tengah hari Isnin oleh satu sumber sahih menurut laporan BorneoToday. Pemergian Kertam sebagai spesis terakhir badak sumbu jantan Sumatera meninggalkan hanya seekor lagi badak sumbu betina Sumatera yang dipanggil Iman.

Berakhirnya Riwayat Badak Sumbu Jantan Sumatera Terakhir Di Sabah

IKLAN

Minggu lepas, Pengarah Jabatan Hidupan Liar Sabah, Augustine Tuuga berkata Tam sudah menunjunkkan kemerosotan dalam faktor kesihatan sejak April lalu.

Tam sebelum ini ditangkap di ladang kelapa sawit di Sabah oleh sepasukan pakar hidupan liar sekitar tahun 2008.

IKLAN

Pegawai vaterinar dan penjaga badak sumbu itu telah memberikan pemeriksaan sepanjang masa ianya berada di dalam jagaan mereka.

Berakhirnya Riwayat Badak Sumbu Jantan Sumatera Terakhir Di Sabah

IKLAN

Badak sumbu betina Sumatera atau Iman kini menjadi satu-satunya badak sumbu Sumatera yang ada di Sabah – juga dalam keadaan tidak berapa sihat ekoran kondisi kesihatan yang tidak mengizinkan.

Terdahulu sebelum Tam, seekor badak sumbu betina Sumatera yang dikenali sebagai Puntung telah mati enam bulan lalu, meninggalkan Iman yang kini menjadi satu-satunya spesis badak sumbu Sumatera betina di Malaysia.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI