Medical photo created by prostooleh - www.freepik.com

Sejujurnya kita tak tahu bilakah kita akan berpeluang untuk melancong menggunakan penerbangan sama ada di dalam atau luar negari. Namun kita harus opstimis dalam apa jua keadaan.

Buat anda yang belum mendaftar untuk mendapatkan vaksin, daftarlah segera. Dengan vaksin kita akan dapat imuniti kelompok yang akan memberikan kita kehidupan lebih selesa, terjamin dan selamat.

Apabila pandemik in semakin merudum, kita mungkin berpeluang untuk ‘terbang’ semula. Namun ada beberapa perkara harus anda berikan perhatian jika melakukan penerbangan.

Ini ada beberapa tip untuk anda menjaga dan memastikan kebersihan diri ketika di dalam penerbangan.

1. Gunakan had sanitizer

Setiap kali anda sentuh komponen yang ada di dalam pernerbangan anda, pastikan anda menggunakan hand sanitizer sebagai langkah untuk basmi kuman dan menjaga kebersihan diri agar tiada bakteria yang melekat pada tubuh badan.

IKLAN

2. Basuh tangan dengan kerap

Jika anda tiada hand sanitizer, tak menjadi malasah cuma sebaiknya basuh tangan di akhiri dengan hand sanitizer lebih bagus. Pastikan anda basuh tangan selama 20 minit untuk mengelakkan daripada kuman merebak.

3. Ambil immune booster

Di saat sebegini lebih baik anda ambil vitamin C setiap minggu atau sebulan sebelum travel untuk pastikan imunisasi kita semakin kuat dan teguh untuk melawan bakteria asing yang cuba hinggap di badan.

4. Elakkan guna ‘poket’ tempat duduk di hadapan anda

Selalunya orang akan guna ‘poket’ ini untuk menyimpan sampah dan bahan terbuang. Jadi elakkan diri dari membuka atau menggunakan poket di hadapan sit tempat duduk anda.

IKLAN

5. Guna anti-bakteria wipes

Sebaiknya lap segala benda dengan anti-bakteria wipes seperti meja tray, tingkap screen tv dan apa sahaja yang anda tempat tertumpunya bakteria.

6. Tidur yang secukupnya

Walaupun perjalanan anda mengambil masa yang agak lama dan boleh anda merehatkan tetapi pastikan anda mendapatkan rehat dan tidur yang secukupnya agar imunisasi lebih kuat.

IKLAN

7. Bekal air kosong

Kekurangan kelembapan di udara di dalam pesawat boleh mengakibatkan dehidrasi. Bekal air kosong atau mineral dan sentiasa minum air.

8. Minta tukar jika orang sebelah sakit

Jika orang di sebalah anda kurang sihat seperti batuk atau selesema, segara minta bantu dari pramugari untuk tukar tempat duduk anda yang lebih selamat.

9. Jangan sentuh muka

Jika anda bosan kerana perjalanan anda lama, elakkan dari menyentuh muka kerana kuman senang merebak terutamanya bahagian mulut, hidung dan mata.

10. Jangan lupa topeng muka

Paling penting, jangan lupa bawa topeng muka ke mana sahaja anda berada dan pakailah ia sepanjang perjalanan anda.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI