Pulau-pulau peranginan di Terengganu terus menjadi pilihan dan tumpuan ramai pelancong luar juga pengunjung tempatan untuk menghabiskan masa bersama yang tersayang untuk bersantai. Antara pulau yang menjadi pilihan adalah Pulau Kapas.

Pulau Kapas terletak begitu dekat dengan tanah besar, anda pasti rasa tidak percaya sebaik sahaja menjejakkan kaki di sini. Rasa seperti berada di kepulauan yang sangat jauh di tengah laut apabila melihat keadaan air laut tenang, membiru, bersih, dan jernih bak kristal. Memang cantik!

Disebabkan itu pulau ini masih relevan menjadi pilihan ramai untuk bercuti bersama keluarga atau sahabat karib. Ikuti perkongsian keluarga ini ke Pulau Kapas untuk Family Trip seramai 18 orang.


FAMILY TRIP TO PULAU KAPAS, TERENGGANU

The highlight of our trip to Pantai Timur was PULAU KAPAS! Alhamdulillah walaupun plan dalam jangka masa yang singkat, semua berjalan dengan lancar dan selamat pulang ke darat.

The main reasons kami pilih Pulau Kapas adalah jarak perjalanan dari Jeti Marang ke Pulau Kapas hanya makan masa lebih kurang 15-20 minit. Harga return ticket bot RM40 untuk dewasa, RM20 untuk kanak-kanak, free untuk baby bawah umur 3 tahun. Sesuai untuk travel bawa anak kecil dan mak-mak yang takut naik bot lama-lama ?. Selain dari tu, trip ke Pulau Kapas adalah sangat affordable untuk hampa travel beramai-ramai.

Kami pi satu family seramai 18 orang; 12 dewasa dan 6 kanak-kanak. Kami booking bilik sebulan lebih awal, tapi tu pun banyak yang dah sold out time tu. Alhamdulillah we managed to secure 2 chalet A-shape (RM220/night) dan 1 bilik bangunan lantai simen (RM200) di Kapas Coral Beach Resort, bersebelahan dengan Ombak Kapas Resort (fully-booked). Kami sewa bilik sahaja tak termasuk pakej makan/snorkeling sebab bawa budak-budak kecil. Tapi kalau hampa nak add-on kat sana boleh ja. Actually kami plan nak book satu lagi bilik tapi semua dah sold out. But luckily boleh request extra tilam RM20/tilam dalam bilik. Bilik just basic ja, tapi boleh la sebab hampa nak spend banyak masa kat pantai.

Kami bawak banyak gila makanan. Walhal, cafe Ombak Kapas kat sebelah chalet kami tu makanan ya ampun sedap! Harga makanan a bit expensive dari di darat, tapi still ok! Lamb chop RM25, nasi goreng kampung (wajib try!) RM15, western breakfast set RM12, roti canai RM6 satu set, harga minuman rata-rata around RM5 segelas. Next target, memang plan nak book penginapan di OMBAK KAPAS pulak sebab nampak cantik kawasan chalet dia, makanan pun sodappp! Kalau tak silap, harga di OMBAK KAPAS lebih kurang RM185/head.

Ada banyak aktiviti hampa boleh buat kat sini; swimming, snorkeling, naik kayak (RM20/kayak), main volleyball pantai. Yang paling penting, jangan lupa sewa swimming vest dan goggles (RM15/set) and enjoy underwater views. Walaupun tak jauh dari pantai, hampa boleh nampak ikan and coral cantik! Anak-anak pulak memang enjoy main pasir and swimming sampai hangus .

Waktu malam kami pi dinner kat Cafe Ombak Kapas, dinner depa start serve lebih kurang pukul 8.00 malam tau. Semua cafe pun sama. So jangan lupa bawak la extra makanan untuk lapik perut dah seharian mandi sampai maghrib tu anak-anak tobat lapaq. Tapi lepas dinner memang semua pakat tersandaq kekenyangan.

Aktiviti malam di Pulau Kapas tak berapa happening. Tu yang aku suka. Siang memang ramai orang sebab ramai yang mai day-trip. Bila petang depa pakat balik, sunyi dan exclusive rasa. Di Kapas Coral Beach Resort, kat cafe tu lepas maghrib ada orang main live music. Petik gitar and main violin memang syahdu habih layan lepas dah kenyang makan di Ombak Kapas. Then, ada jugak pertunjukan api tapi sebab tak ramai sat saja depa buat show.

Memang best and highly recommended untuk hampa mai bercuti di Pulau Kapas! Later kak noni update tips dan contact no.sekali okay?

‼️IMPORTANT TIPS‼️

1. Bawak cash lebih sebab takdak mesin ATM.

2. Bawak insect/mosquitoes repellent. Kami beli yang Fumakilla One Push Vape. Petang sebelum pukul 5, semboq sekali kat dalam chalet. Malam sekali. Nyamuk dia besaq wei.

3. Dari Jetty Marang, recommended pakai terus baju/seluar yang nak buat basah/kotor sebab nak turun dari bot, terus cecah pasir. Bayangkan la nak bawak anak, nak angkut barang. Jangan hampa galak pakai high heels pulak. Punahhhhh!!! Ikut jenis bot jugak, bot yang kami naik dr Jetty Marang ke Pulau Kapas, sebelah badan basah kena air laut.

4. Check in chalet pukul 2 petang. Tapi rugi pulak kalau hampa sampai lewat, so highly recommended hampa pi awai pagi tapi bawak khemah untuk letak barang and anak kecil nak rehat sementara nak check in, yang besaq boleh start terjun laut teruih. Tapi ada tempat letak barang yang Kapas Coral sediakan jugak.

5. The best time untuk ambil gambar adalah pukul 11 pagi – 1 tengahari, time matahari tengah memancar tu, ayaq nampak crystal clear lawa sungguh!

6. Jangan lupa pakai sunblock! Mandi tak hengat donia, sedaq2 satgi rentung dah?. Kalau lupa nak beli, ada jual di kedai di Ombak Kapas hampa boleh beli tapi harga mahal sikit. Di Jetty Marang, ada kedai juai sunblock, topi macam kak noni pakai tu RM15 ja, seluar mandi, sand play set dan macam-macam lagi. Kalau agak-agak lupa bawak, beli kat sini!

7. Ada makcik jual nasik bungkus kat Jetty Marang tu sedap, bungkus habuan nak makan sementara tunggu nak check in. Memang gerai bawak pokok sebelum naik jetty. RM4 ja sebungkus ada ayam seketul sekali dengan air sirap. Perghhhhh!!!!

Sumber: FB Nuraini Yusoff