Antara pengangkutan popular ketika melancong ialah menggunakan kapal terbang. Ia bagi destinasi jauh dan biasanya kereta digunakan bagi perjalanan dalam negeri. Tidak kurang juga ada selesa menggunakan keretapi dan juga kapal terbang bagi destinasi dalam negeri. Pendek kata, ikut apa kita rasa selesa.

Bagi yang mungkin mahu merasai pengalaman berbeza iaitu menaiki kapal persiaran, bolehlah cuba Star Cruise Pisces ini iaitu dari Penang-Langkawi-Penang. Harganya bermula dari RM499 seorang. Yang nak cuba tu, boleh tengok itenari dikongsikan oleh Nurul Syafiqah Ahmad.

Star Cruise Pisces 3H2M

Penang – Langkawi – Penang
RM 499 per person bilik inside stateroom
RM 199 untuk orang ke 3,4 dalam bilik tu jugak
(Harga bergantung pada type of cabin)
Gratuity – sebelum turun kapal kena bayar
RM66 per person
Sy book dekat website https://www.starcruises.com/my/en

Nanti kena checkin awal sama macma nak naik flight je. Nanti dapat sea pass. Kami tak print pon. Dia scan dalam phone je.

Makan 3 kali sehari. Ada restoran halal.Inclusive meals (1 x lunch, 2 x dinner and 2 x breakfast at Marines Buffet) Hari-hari crew akan provide star navigator. Terpampang segala macam aktiviti dalam cruise.




Aktiviti kami free & easy di Langkawi

IKLAN

Day 1 : 11/1/2022

Parking kereta dekat parking awam depan Swettenham Pier. Nanti bagitahu nak naik cruise dia caj RM30 untuk 3h2m. Kalau nk yang ada bumbung tambah RM10.

Terus pergi beratur untuk masuk ke cruise. Dalam sail pass ada tulis pukul berapa kena datang utk cek saliva test. Macam saya pukol 1500H jadi smpai terus masuk cek. Lepas habis check Covid-19, semua tu dah boleh masuk kapal dalam pukul 4 macam tu.

5.30-9pm dinner di Marines Buffet. Ada satu lagi nama Genting Palace tapi yang ni tak halal. Masuk awal boleh jalan-jalan dalam kapal. Masa pusing-pusing kapal terus booking untuk mandi pool.

IKLAN





Day 2 : 12/1/2022

0630 start breakfast dekat marines. Mana yang mana nak tengok sunrise pun boleh naik deck 11, ambik gambar cantik-cantik.

0900H cruise sampai di Langkawi. Boleh turun ke deck 8 untuk ambik sticker dan terus turun d jetty Lost World di Langkawi. Kita orang dah book kereta siap-siap. Jadi sampai boleh terus jalan-jalan pusing Langkawi. Waktu diberi hanya dari 9 pagi hingga 8 malam saja untuk turun di Langkawi.

IKLAN

Kami sempat pergi HIG, makan tengah hari di Kak Yan nasi campur, pergi tengok Lang dekat Kuah, makan ice cream di Pantai Cenang. Kalau turun dari cruise, boleh naik berkali-kali asalkan ada stickter. Nak lunch pun boleh, kemudian turun semula.

Pukul 5.30 sampai depan cruise, akan ada kastam tunggu. Dia orang akan check barang yang kita beli. Macam kita orang beli mangkuk murah-murah dan coklat saja. Jadi tak perlu bayar tax. Simpan resit pembelian tu. Sebab dia berpandukan harga di resit yang kita beli tu.

Lepas dinner tu terus pergi reception bayar gratuity RM66 setiap seorang. Malam tu tengok show d Galaxy of Stars. Situ ada snooker dan football table.

Day 3 : 13/1/2022

Dengar pengumuman boleh pergi ambik IC di Galaxy Of Stars . Pergilah ambil awal-awal. Kemudian pergi sarapan pagi. Nanti pihak cruise akan umum deck berapa untuk standby. Tunggu dia ketuk pintu bilik baru boleh keluar. Smooth, kejap saja proses keluar tu. Pukul 9 dah boleh nak kereta balik rumah.

P/S : Ni kali ke 2 saya naik cruise. 1st haritu Royal Caribbean Voyager Of The Seas 5H4M.
Singapore-Port Klang-Phuket-Singapore.

Memang terasalah perbezaan dia amat ketara. Jadi untuk siapa-sipa yang kali pertama nak naik cruise, sangat digalakkan. Best sangat. Kalau yang dah berkali-kali tu tolong jangan expect lebih. Enjoy je baru puas hati. Lain cruise lain experience. Kena try baru tahu.