Setiap orang mempunyai minat dan citarasa tersendiri, termasuklah dalam bab bercuti.

Ada yang gemar bersantai dengan hanya bersenang-lenang dalam gaya mewah sambil menikmati makanan sedap.

Ada juga yang gemar dan suka menikmati keindahan alam semulajadi. Bayangkan pengalaman tidur dalam khemah, mandi air sungai yang sejuk, mendengar suara unggas kala malam dan bertahan dengan kedinginan cuaca sejuk dalam kedinginan pagi.

Semua itu memberi pengalaman berbeza dalam menikmati percutian bersama teman atau ahli keluarga tersayang.

Seperti perkongsian di laman sosial Facebook Hayati Musa melalui page Camping Buddies Malaysia memberitahu tujuan bercuti ke sini adalah untuk lari dari kesesakan ibu kota dan orang ramai tercapai.

Memilih merasai pengalaman bercuti di Tanjung Hills Retreat Janda Baik sebelum PKP2.0 dilaksanakan.

Menurutnya pelbagai aktiviti dapat dilakukan di sini, seperti hiking dan juga BBQ. Bukan itu sahaja pelbagai kemudahan juga turut disediakan oleh pihak pengurusan.

Tanjung Hills Retreat Janda Baik

Misi kami untuk lari dari kesesakan ibu kota dan orang ramai tercapai.
Bukak je pintu khemah terus nampak sungai dan gunung ganang.
Suasana memang nyaman, aman damai dan yang penting tak ramai orang.

IKLAN

Apa yang best, air sungai die memang fresh sebab lokasi die dikaki bukit sebelum mengalir ke resort dan chalet yang lain. Die diantara yang paling hujung atas. Retreat ini juga sebelah dengan tempat parking starting point hiking Gunung Nuang.

Untuk yang minat hiking, boleh checkin sini, then pergi hiking. Balik hiking boleh chill and bbq depan sungai.

Tak perlu saya cerita apa yang menarik di Janda Baik, sebab kawasan ni dah hampir 90% orang tau ada apa.

IKLAN

Bbq pit ada, sink ada dan toilet yang bersih untuk campsite. Basically tempat ni baru 1 tahun dibuka. Dijaga dengan baik. Pemilik retreat pon peramah orangnya. Senang berurusan.

Sesuai untuk buat family day sebab kawasannya luas. Phone signal, bergantung atas line. Macam kami pakai digi, line on of.

Accommodation yang ada disini termasuklah villa, chalet dan tapak perkhemahan. Tapi terhad. Jadi konsepnya siapa cepat dia dapat. Menurut pemilik resort, peak season selalu full.

Harga bagi saya, reasonable and affordable. You get what you pay. Campsite kami RM100 untuk 1 tapak. Deposit sampah RM50 untuk campsite.

IKLAN

Lokasi:

1 jam saja dari tol Gombak untuk sampai ke Tanjung Hills Retreat Janda Baik.
Off road around 1km untuk sampai, parking and campsite memang dekat dan senang nak angkut barang kalau nak glamping.

Google Map:

Tanjung Hills Retreat Janda Baik
Lot 25731, Kuala Lurah, Kampung Janda Baik, 28750 Bentong, Pahang
https://goo.gl/maps/Eu1dhXaSNHR1HRob6

Untuk tempahan boleh direct whatapp or call
https://wa.me/60172101322

Camping equipment detail:

Tent Nordic Vintage AliExpress RM788
Naturehike lightweight folding table Shoope RM73
Naturehike folding chair Lazada RM127
Khaki flying sheet 3x5M rainproof Shoope RM120
Gas camping stove Lazada RM25
Pole tent pole sliding Lazada RM80
Hanging rack camping Lazada RM58
Stand lamp tripod Lazada RM40
USB fairy light Lazada RM9

Artikel Berkaitan:

Teringin Camping Tapi Konsep Glamour? Korang Terjah Je Canopy Villa Glamping Park, Janda Baik

Teringin Nak ‘Camping’ Tapi Selesa? Glamping Di Tanah Aina Fahad, Raub Percutian Ideal Untuk Korang

5 Lokasi Glamping Menarik Sekitar Semenanjung Untuk Korang Yang Berjiwa Outdoor Dan Eksklusif