Nak rasa macam camping dekat Nami Island macam kat Korea tu boleh cuba camping dekat campsite Sg. Pauh yang terletak di Tanah Rata, Cameron Highlands. Bentuk muka bumi yang agak berbukit dengan cuaca yang sejuk dan nyaman memberikan pengalaman indah buat camper yang memilih untuk berkhemah di sini.

Paling best view yang cantik bila pasang khemah di antara pokok-pokok palm yang tumbuh tinggi dan besar. Tak perlu nak cuti jauh-jauh untuk rasa sendiri pengalaman sebegini. Pack sahaja kelengkapan berkhemah dan datang camping ke campsite kat sini.

Berkongsi pengalaman camping selama 3 hari 2 malam di campsite Sg. Pauh, Imatul Ibrahim turut memberikan beberapa tip untuk camper yang ada plan nak ke sana.

Memandangkan kedudukan campsite ini di Tanah Rata, menurut Imatul tak perlu bawa terlalu banyak keperluan makanan kerana boleh dapatkan di sana atau order sahaja makanan dari luar.

Jom ikuti perkongsian Imatul berserta gambar-gambar yang menarik sepanjang perkhemahannya kali ini.

IKLAN

3D2N @ Sg. Pauh Campsite.

Tips:

Sebelum pegi check weather forecast. Nak balik pun check juga so boleh set up and packing sebelum ujan turun

Nak view cantik blh pilih tapak kat atas tapi penat angkut barang

IKLAN

Sayur buah ikan jagung etc tak payah bawak from home beli je kat sini. Kalau tak nak masak boleh order je

Bawak lah baju sejuk, stokin etc walaupun lemak banyak disana sini. Sebab lemak-lemak tu tak membantu memanaskan badan uolls, hanya boleh memanaskan orang sebelah

Kalau nak jimat ruang, tak payah bawak kipas sebab tak panas pun. Baju pun jangan bawak banyak-banyak sebab tak berpeluh

IKLAN

Kalau dari KL, naik/ turun ikut Tapah, so boleh beli petai ke cendawan ke. Sapot komuniti orang alil. That day sempat beli cendawan busut so buat gulai perghhh…

Rating: Best kat sini, cuaca sejuk, badan tak berlengas so kurang drama laki bini while setting up flysheet pastu dapat jiran-jiran yang friendly. Thanks jiran-jiran for your help, lovely dishes, kuih-kuih from param and buah-buahan. Panjang umur jumpa lagi at other campsites.

Kredit: Imatul Ibrahim

Nak tidur yang selesa masa camping, jom tengok SINI