Tahun 2020, siapa sangka akan menjadi tahun yang akan paling diingati masyarakat dunia dek wabak COVID-19 yang menyerang hingga meragut ribuan nyawa dalam masa yang singkat.

Tahun 2020 sepatutunya menjadi tahun ‘unik’ untuk menyimpan tarikh istimewa dengan pelbagai agenda menyeronokkan seperti melancong, merantau, bercuti panjang, perkahwinan atau sambutan ulang tahun besar-besaran. Dek kerana itu, sebelum memasuki tahun 2020 lagi ramai yang telah merancang dan menyusun perkara penting yang ingin dilakukan lalu tiket penerbangan terus ditempah.

Malangnya ketika ini, apa jua penerbangan yang ada pilih tidak akan beroperasi buat masa ini terutama di Malaysia. Jika anda memilih penerbangan daripada AirAsia, ini ada perkongsian yang cukup membantu daripada Hafidz Dz  cara untuk menukar tarikh baru penerbangan akibat COVID-19.

Memandang aku dah berjaya tukar tarikh penerbangan yang baharu menggunakan AirAsia Virtual Allstar (AVA), so aku share cara2 harap dapat membantu kawan2 yg pm cara nak tukar tu. Sebelum tu pastikan korang dah ada info ni :

1) PNR (no booking 6 aksara)
2) Nama keluarga/Nama ayah (ikut yang kita taip masa beli dulu)
3) Nama penumpang
4) Tarikh lahir penumpang
5) Emel yang dipakai masa beli tiket flight
6) Tarikh & masa yang korang nak tukar tu (jangan masa buat tu baru nk bincang or nak cari detail)

Tiada caj penambahan atau perbezaan harga tambang ye

Bagi yang nak try refund sebab xnaik flight hari ni atau semalam boleh cek gambar last

Semoga dapat membantu sedikit sebanyak disaat kita semua sedang gundah.

*masa dalam screenshot tu berbeza sebab buat banyak kali dari malam td & sy memang xda dapat emel dr AA mengenai cancellation flight..

**flight dalam tempoh 48 jam maybe AVA xboleh buat kena gi ke kaunter

Kawan2 yang rasa post ni bermanfaat untuk kalian please doakan urusan aku untuk tinggal bersama isteri & anak dipermudahkan..amin.