Ketika dunia gempar dengan penularan jangkitan COVID-19, rakyat Thailand juga terkesan apabila negara itu mencatat lebih 1700 kes dengan 2 kematian (sehingga 1 April).

COVID-19: Di Mana Raja Thailand?
Foto: Bangkok Post
COVID-19: Di Mana Raja Thailand?
Foto: AFP

Namun, apa yang lebih memeritkan warga negara Gajah Putih itu ialah keberadaan raja mereka ketika rakyat jelata dilanda musibah. Tanda pagar (kenapakitaperluraja) dalam bahasa Thailand mulai trending digunakan rakyat di sana.

Ia ekoran selepas seorang aktivis Thailand di luar negara menyiarkan berita mengenai Raja Maha Vajiralongkorn didakwa sedang berada di Jerman ketika negara itu dilanda wabak COVID-19. Disebabkan itu ada rakyat pertikai tindakan Maha Vajirakongkorn ketika krisis.

IKLAN

Ekoran itu, seorang menteri memaklumkan bahawa sesiapa yang menimbulkan isu mengenai monarki diraja negara itu boleh dihukum penjara sehingga 15 tahun. Situasi itu dipantau dan sebarang tindakan bergantung kepada perbincangan dengan agensi keselamatan.

IKLAN
COVID-19: Di Mana Raja Thailand?
Foto: The Sun

Pihak istana Thailand setakat ini masih belum memberi sebarang kenyataan mengenai isu berkenaan. King Vajiralongkorn yang berumur 67 tahun dimahkotakan tahun lalu mempunyai rumah kedua di Jerman dan banyak menghabiskan banyak masa di luar Thailand.

IKLAN

Sumber: Astroawani

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI