Perkongsian artikel ini adalah daripada Consumer Forum Of Malaysia (CFM), sebuah persatuan yang mewakili semua pihak yang berkaitan, termasuk pihak yang terbabit dengan “bekalan dan permintaan” dalam industri komunikasi dan multimedia di bawah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Bayangkan, anda sedang menikmati percutian anda dengan tenang. Perjalanan penerbangan anda ke lokasi percutian lancar. Servis hotel sangat memuaskan. Makanan amat menyelerakan dan tempat-tempat dilawati sangat menarik.

Tiada yang mengganggu fikiran untuk memuat naik gambar percutian di Instagram dan berkongsi pengalaman anda dengan rakan-rakan di Facebook. Dalam perjalanan ke tempat menarik anda tersesat jalan.

Tetapi itu tidak menjadi masalah kerana anda boleh gunakan Google Maps pada telefon pintar anda. Ketika bersantai, anda melayari YouTube untuk menghilangkan kebosanan.

Balik dari percutian, anda menerima kejutan. Bil telefon anda melambung tinggi ketika penggunaannya semasa bercuti di luar negara.

Elak Caj Perantauan Tidak Munasabah: Enam Tip Kurangkan Caj Perantauan Antarabangsa

Bil telefon lagi tinggi daripada bil shopping

Kosnya lebih tinggi berbanding kos anda membeli belah! Perkara itu yang kerap berlaku kepada ramai pengguna iaitu caj perantauan yang memeranjatkan.

Caj perantauan dikenakan apabila anda membuat panggilan, menghantar SMS dan data ketika berada di luar negara. Dalam situasi ini, mungkin ramai yang masih menganggap syarikat telekomunikasi telefon mudah alih anda mempunyai perjanjian dengan syarikat telekomunikasi luar negara yang akan menukar rangkaian secara automatik untuk mengakses internet dan membuat panggilan tetapi dalam masa yang sama caj yang dikenakan sama seperti syarikat telekomunikasi tempatan. Walhal, bil sudah melambung tinggi.

Langkah yang paling bijak untuk mengelak perkara ini berlaku ialah dengan mematikan tetapan data perantauan pada telefon anda. Cara itu adalah yang paling tepat untuk anda menikmati percutian tanpa memikirkan kos lain selepas pulang bercuti.

Untuk mengelak bil telefon anda mencecah ratusan atau ribuan ringgit semasa bercuti di luar negara, ikuti beberapa tip yang diberi daripada pengembara berpengalaman:

Elak Caj Perantauan Tidak Munasabah: Enam Tip Kurangkan Caj Perantauan Antarabangsa

IKLAN

Dapatkan kad sim tempatan

Sebaik sahaja anda tiba di lapangan terbang, dapatkan kad SIM penyedia perkhidmatan tempatan di negara berkenaan dengan pakej yang bersesuaian dengan anda. Kebanyakan syarikat telekomunikasi menawarkan pakej unik kepada pelancong.

Anda boleh mendapatkan kad SIM di kedai-kedai yang terdapat di balai ketibaan lapangan terbang atau di kedai-kedai serbaneka negara tersebut. Penggunaan kad SIM tempatan lebih menjimatkan kerana anda akan dikenakan kadar caj tempatan.

Menggunakan telefon pintar yang boleh memuatkan dua kad SIM adalah sangat efektif pada waktu itu kerana anda boleh menggunakan kedua-dua kad SIM pada satu peranti.

Fahami kadar

Jika anda tidak mempunyai terma khusus dengan syarikat telekomunikasi anda tentang kadar tetap perantauan antarabangsa atau pakej data perantauan tidak terhad, anda perlu memantau dan mematikan tetapan data perantauan pada telefon mudah alih anda buat sementara waktu.

Namun, anda boleh dikenakan caj dan mungkin bil telefon anda boleh mencecah jumlah yang tinggi walaupun anda tidak mengakses internet, membuat panggilan dan menghantar pesanan. Ia bergantung kepada terma syarikat telekomunikasi anda.

Tidak menjawab panggilan ketika anda di luar negara juga boleh dikenakan cak kerana ia akan dihantar ke negara asal sebagai peti mel suara. Beberapa syarikat telekomunikasi juga akan mengenakan bayaran walaupun anda menjawab panggilan masuk.

IKLAN

Untuk mengelak dikenakan bayaran walaupun dalam jumlah yang sikit, anda boleh menghentikan perkhidmatan peti mel suara dengan memaklumkan syarikat telekomunikasi anda.

Elak Caj Perantauan Tidak Munasabah: Enam Tip Kurangkan Caj Perantauan Antarabangsa

BERBUAL SECARA PERCUMA

Jika anda perlu mengakses internet, gunakan servis WiFi percuma di café atau restoran sambil menikmati hidangan atau secawan kopi.

Ada hotel yang menyediakan WiFi percuma di ruang legar hotel. Anda boleh berbual secara percuma menerusi pelbagai aplikasi media sosial. Anda boleh membuat panggilan menerusi Skype.

Aplikasi WeChat pula boleh digunakan untuk berbual gaya ala walkie-talkie dan panggilan video percuma. Aplikasi WhatsApp yang digunakan ramai pengguna pada masa ini juga mempunyai servis sembang suara.

Cuba cari tempat yang mempunyai servis WiFi percuma di lokasi percutian anda.

IKLAN

NYAHAKTIF DATA ATURAN APLIKASI

Sesetengah aplikasi mengemaskini secara automatic menggunakan data telefon mudah alih anda dan caj akan dikenakan. Langkah terbaik ialah dengan menyekat penggunaan data anda.

ANDROID

Bagi peranti yang menggunakan Android, klik pada Aturan > Penggunaan Data. Anda boleh melihat jumlah data aplikasi yang digunakan dan boleh mengehadkan data untuk kemas kini bagi setiap aplikasi. Untuk selaraskan pilihan anda, klik Aturan > Akaun. Anda boleh melihat aplikasi yang diselaraskan dan boleh menghentikan penyelarasan tersebut kerana ia akan menggunakan data telefon anda.

iOS

Bagi peranti menggunakan iOS 7, hanya beberapa aplikasi yang melakukan kemas kini. Untuk semua peranti menggunakan iOS sehingga iOS 7, semua aplikasi boleh dimuat semula dan dikemas kini walaupun tidak digunakan. Untuk menyahaktifkan data Latar Belakang App Muat Semula (Background App Refresh), klik Aturan > Umum > Latar Belakang App Muat Semula (Settings > General > Background App Refersh). Anda boleh menghentikan semua aktiviti Latar Belakang App Muat Semula atau aplikasi terpilih sahaja.

MUAT TURUN APLIKASI PETA LUAR TALIAN

Muat turun peta lokasi yang anda rancang untuk lawati sebelum percutian anda. Cara itu lebih jimat kerana anda tidak perlu menggunakan data telefon untuk mencari arah lokasi atas talian.

Beberapa aplikasi peta luar talian secara percuma boleh dimuat turun. Anda juga boleh menggunakan Google Maps untuk menyimpan peta lokasi tertentu. Untuk menyimpan peta kawasan tersebut, anda perlu zum masuk ke kawasan yang dicari, buka tingkap carian di dalam Google Maps dan taip OK maps untuk menyimpan peta tersebut.

Elak Caj Perantauan Tidak Munasabah: Enam Tip Kurangkan Caj Perantauan Antarabangsa

PANTAU PENGGUNAAN DATA

Jika anda menggunakan data ketika anda di luar negara, setiap kilobait tunggal akan dikenakan caj melainkan anda melanggan pakej data perantau tanpa had. Anda harus pastikan penggunaan data anda tidak melebihi had.

Untuk memantau penggunaan data anda, muat turun aplikasi seperti 3G Watchdog (bit.ly/1m5YfdB) untuk Android dan Data Usage (bit.lyXqcWCJ) untuk iOS. Kedua-dua aplikasi ini dapat membantu anda untuk memantau dan mengehadkan penggunaan data bagi setiap aplikasi.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI