Tahun hadapan tiga buah bandar bakal bertukar status ke bandaraya iaitu Seremban, Kuantan dan Subang Jaya. Berita itu cukup mengujakan penduduk bandar tersebut. Namun untuk masa terdekat ini, Seberang Perai pula bakal diisytiharkan sebagai bandaraya. Status Seberai Perai akan bertukar pada Hari Malaysia pada 16 September ini

Tahniah! Seberang Perai Diisytihar Bandaraya Pada Hari Malaysia 16 September Ini

Menurut seorang anggota Exco Pulau Pinang, Jagdeep Singh Deo, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Perancangan Bandar dan Desa negeri, telah menyerahkan surat bagi pengisytiharan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) sebagai Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP ) kepada Istana Negara untuk mendapat perkenan.

IKLAN

Dengan perisytiharan itu, kedua-dua pihak berkuasa tempatan di Pulau Pinang akan menjadi majlis bandaraya, katanya kepada pemberita di sini hari ini. Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) memperoleh status bandar raya pada 2015.

Tahniah! Seberang Perai Diisytihar Bandaraya Pada Hari Malaysia 16 September Ini Tahniah! Seberang Perai Diisytihar Bandaraya Pada Hari Malaysia 16 September Ini

IKLAN

Untuk diklasifikasikan sebagai bandar raya, pihak perbandaran harus memenuhi prasyarat tertentu, seperti mempunyai 500,000 penduduk, pendapatan tahunan lebih dari RM100 juta, dan mempunyai kemudahan seperti kawasan perindustrian, institusi pendidikan, kemudahan perubatan, institusi kewangan dan kemudahan untuk menarik pelabur ke negeri ini, dan pembangunan yang memberi tumpuan kepada pembangunan mampan.

Presiden MPSP Datuk Rozali Mohamud akan dilantik sebagai Datuk Bandar Seberang Perai sebaik sahaja memperoleh status itu.

IKLAN

Sumber: Bernama

 

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI