Sesiapa yang pernah ke Pulau Perhantian mesti tahu kewujudan dua kincir angin yang ada di sana kan? Pemandangan menarik yang boleh dinikmati di atas puncak bukit itu menjadikan kawasan tersebut sebagai tarikan pelancong untuk menikmati panorama Pulau Perhentian dan mengambil gambar.

Untuk pengetahuan anda, kewujudan kincir angin yang terletak di puncak bukit yang bertujuan untuk memberikan bekalan tenaga elektrik kepada penduduk setempat itu tidak dibenarkan masuk dan ianya digazetkan sebagai kawasan larangan kepada pelancong.

Kincir Angin Pulau Perhentian Tu Sebenarnya Kawasan Larangan Tapi Ramai Nak Pergi Sebab Gambar Cantik

IKLAN

Memetik laporan daripada Harian Metro, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Maklumat negeri, Ariffin Deraman berkata bahawa kerajaan negeri tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku kemalangan kepada pelancong yang mengunjungi kawasan berkenaan.

Sekalipun ada tangga disediakan untuk ke puncak bukit berkenaan, Atiffin menjelaskan bahawa tangga tersebut sebenarnya dibina untuk kemudahan staf Tenaga Nasional Berhad melakukan pemantauan dan penyelenggaraan terhadap kincir angin tersebut.

IKLAN

Difahamkan juga papan tanda larangan dan pagar sudah dipasang bagi menghalang pelancong daripada memasuki kawasan berkenaan tetapi telah dirosakkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

IKLAN

Kerajaan negeri juga sudah memaklumkan kepada semua pengusaha bot yang membawa pelancong di Pulau Perhentian untuk menasihatkan mereka agar tidak pergi ke tempat tersebut.

Tahun lepas, pernah viral gambar yang menunjukkan keadaan sebenar tangga-tangga yang menuju ke kawasan kincir angin itu rosak teruk. Jadi kepada anda yang masih ingin ke sana, tanggung sendiri risiko ya. Tapi sebaiknya, jangan la pergi, bahaya.

Kincir Angin Pulau Perhentian Tu Sebenarnya Kawasan Larangan Tapi Ramai Nak Pergi Sebab Gambar Cantik
Ah kalau macam ni, tak naik pun tak apa lah. Sumber MALAYSIA MOST VIRALL
Kincir Angin Pulau Perhentian Tu Sebenarnya Kawasan Larangan Tapi Ramai Nak Pergi Sebab Gambar Cantik
Mak aih bahaya gila nak naik atas tu. Sumber MALAYSIA MOST VIRALL
Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI