antartika

Benua Antartika dikenali dunia dilutipi dengan salju putih yang tebal dan sejuk.

Namun, satu fenomena aneh terjadi di sana baru-baru ini apabila sebahagian daripada Semenanjung Antartika akan berubah warna menjadi ‘salji hijau’. Ia dikatakan berpunca oleh pertumbuhan alga berikutan peningkatan suhu global.

Fenomena Aneh. Salji Putih Di Antartika Bertukar Warna Hijau
Foto: Agensi
Fenomena Aneh. Salji Putih Di Antartika Bertukar Warna Hijau
Foto: cgtn.com

Laporan penyelidikan itu didedahkan saintis di United Kingdom (UK) yang memetakan ‘permulaan ekosistem baharu’ yang dipercayai berpotensi mewujudkan sumber nutrisi untuk spesies lain. Menurut kajian diterbitkan dalam jurnal Nature Communications hari ini, bentuk hidup sel tunggal sangat padat sehingga salji bertukar warna hijau dan boleh dilihat dari angkasa lepas di beberapa kawasan.

Fenomena Aneh. Salji Putih Di Antartika Bertukar Warna Hijau
Foto: cgtn.com

Fenomena Aneh. Salji Putih Di Antartika Bertukar Warna Hijau

Difahamkan, ahli biologi dari University of Cambridge dan British Antartic Survey menghabiskan masa selama enam tahun untuk mengesan dan mengukur salji alga hijau menggunakan kombinasi data satelit serta pemerhatian dari darat. Mereka telah menemui alga yang membentuk ikatan rapat dengan spora dan bakteria kulat kecil.

IKLAN

“Ia adalah komuniti yang berpotensi membentuk habitat baharu,” kata ketua penyelidik, Matt Davey dari Cambridge University yang menyifatkan peta alga itu sebagai potongan susun suai gambar atau jigsaw kitaran karbon yang hilang di Antartika.

Kumpulan penyelidik itu turut mengenal pasti 1,679 salji alga hijau berasingan yang meliputi kawasan seluas 1.9 kilometer persegi yang bersamaan pelepasan karbon kira-kira 479 tan setahun.

IKLAN

Selain itu, dua pertiga daripada alga itu ditemui di pulau kecil dan rendah di utara semenanjung yang berdepan beberapa suhu paling panas di dunia manakala salji hijau tersebut kurang ketara di bahagian selatan yang lebih sejuk. Sebelum ini, para saintis memantau peningkatan lumut hijau yang tumbuh lebih lambat berbanding alga.

Pada masa depan, kumpulan penyelidik akan turut mengukur alga merah dan jingga serta mengira bagaimana kewujudan bentuk warna-warni itu boleh mempengaruhi kualiti albedo salji yang memantulkan haba.

IKLAN

 

Sumber: Sinar Harian

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI