Sarawak Bumi Kenyalang adalah negeri yang terbesar di Malaysia dan menyimpan 1001 khazanah turun temurun untuk dinikmati oleh generasi kini dan akan datang.

Ada pelbagai produk pelancongan di negeri Sarawak tapi kali ini Libur nak kongsikan 10 tempat percutian menarik yang anda boleh kunjungi di sana!

Kalimantan View Point @ Borneo Highland Resort

10 Destinasi Pelancongan Menarik Di Sarawak Bumi Kenyalang

Sekiranya anda ingin melihat keindahan bukit bukau yang menghijau dari kawasan tanah tinggi di Sarawak, anda boleh singgah di sini. Selain daripada pemandangannya yang cantik, di sini juga terletak Borneo Highland Resort yang ideal untuk anda bermalam ketika bulan madu di Kuching. Jarak pemanduan dari bandar Kuching ke pintu masuk kaki bukit ini hanya 40 minit sahaja. Dari kaki bukit, anda hanya perlu memandu ke puncak sekitar 20 minit pemanduan sebelum tiba di Borneo Highland Resort. Pemandangan di sini seakan-akan anda pergi ke Cameron Highland. Apabila tiba di resort, anda perlu menaiki tram untuk menuju ke lokasi insta-worthy iaitu Kalimantan View Point. Panorama yang ada dari tempat itu pasti akan membuatkan anda terpukau.

Alamat: Jalan Borneo Heights, 94200 Padawan, Kuching, Sarawak
Waktu operasi: Terbuka
Harga: Pintu masuk kaku bukit RM10/seorang, Bayaran tram RM10/2 hala

Gua Pari-Pari

10 Destinasi Pelancongan Menarik Di Sarawak Bumi Kenyalang

Kepada anda yang suka untuk berdampingan dengan alam semulajadi, anda disyorkan untuk melawati Gua Pari-Pari yang terletak hanya satu jam perjalanan menaiki kenderaan dari bandar Kuching ini. Gua Pari-Pari adalah salah satu destinasi terbaik untuk anda menikmati keindahan gua batu kapur tanpa perlu meredah hutan yang jauh untuk sampai ke lokasi gua. Selain itu, destinasi ini juga sesuai untuk pelancong yang berkeluarga. Apa yang menariknya di sini adalah penorama yang akan anda lihat saat melangkah masuk ke dalam gua apabila warna-warna batu di dinding gua akan bertukar warna kerana sinaran cahaya matahari yang semakin berkurangan. Sangat menarik!

Alamat: Gua Pari-Pari, Bau, Sarawak
Waktu Operasi: 8.30 pagi hingga 4 petang
Harga: Pelancong tempatan RM1, Pelancong asing RM5

Taman Buaya Jong

10 Destinasi Pelancongan Menarik Di Sarawak Bumi Kenyalang

Sekiranya anda bercuti bersama isteri dan anak-anak, anda dicadangkan untuk pergi ke Taman Buaya Jong yang terletak kira-kira 20 minit pemanduan dari bandar Kuching. Taman Buaya Jong ini merupakan taman buaya dan pusat pemuliharaan buaya terbesar di Malaysia dan menempatkan lebih seribu ekor buaya. Jangan lepaskan peluang merasai aktiviti paling menarik di sini iaitu memberi buaya makan. Aksi-aksi buaya menerjah makanan yang diberikan pasti membuatkan anda dan anak-anak berasa teruja. Selain daripada buaya, terdapat haiwan lain yang turut dijaga di sini antaranya ikan arapaima – spesis ikan air tawar yang terbesar di dunia.

IKLAN

Alamat: Jalan Kuching – Serian, 94200 Siburan, Sarawak
Waktu operasi: 9 pagi hingga 5 petang (setiap hari) | Waktu makan buaya 11 pagi dan 3 petang
Harga: (Normal) Dewasa RM24, kanak-kanak RM12 | (Sarawak) Dewasa RM14, kanak-kanak RM7

Masjid Negeri Sarawak

10 Destinasi Pelancongan Menarik Di Sarawak Bumi Kenyalang

Masjid negeri yang besar ini juga antara destinasi pelancongan yang baik untuk anda melancong di sana. Masjid berkubah biru berdinding putih ini mempunyai kawasan yang sangat luas dan mampu menampung jemaah sehingga 10 ribu orang pada satu-satu masa. Senibina masjid ini menggunakan rekaan geometri dan seni khat yang pasti akan membuatkan anda terpesona dengan keindahan masjid ini.

Alamat: Jalan Tun Datuk Patinggi Haji Abdul Rahman Yaakub, Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak
Waktu operasi: Subuh hingga Isyak
Harga: Percuma – Derma ikhlas sangat digalakkan

Muzium Sarawak

10 Destinasi Pelancongan Menarik Di Sarawak Bumi Kenyalang

Ingin kenal dengan lebih rapat mengenai seni, budaya dan warisan negeri Sarawak? Anda perlu berkunjung ke Muzium Sarawak dalam lawatan anda ke bumi kenyalang ini. Di sini, anda akan dapat mengenali dengan lebih dekat sejarah negeri Sarawak dan etniknya yang pelbagai menerusi barangan, artifak dan bahan sejarah yang dipamerkan di sini. Muzium ini juga mendapat jolokan sebagai muzium yang mempunyai barangan koleksi terbaik di Asia Tenggara. Kalau anda nak tengok tengkorak kepala buaya bujang senang, di muzium ini adalah destinasi yang terbaik untuk anda.

Alamat: Jalan Tun Abang Haji Openg, Taman Budaya, 93400 Kuching, Sarawak
Waktu operasi: 10 pagi hingga 4 petang
Harga: Percuma

IKLAN

Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh

10 Destinasi Pelancongan Menarik Di Sarawak Bumi Kenyalang

Pernah melawat rumah panjang yang sebenar? Sekiranya tidak, anda perlu melihat sendiri rumah panjang yang sebenar di Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh yang berusia lebih 200 tahun. Terletak 85km dari bandar Kuching dan terletak di kaki bukit Borneo Highland. Sekiranya anda ingin merasai pengalaman yang lebih banyak di rumah panjang ini, anda boleh bermalam dan melakukan pelbagai aktiviti masyarakat setempat di sana. Rumah panjang ini menggunakan konsep inap desa dan suasananya sangat menarik untuk anda terokai. Selain bermalam di rumah panjang ini, anda juga boleh mandi kolam air panas, air terjun tiga tingkat, melawat head house yang berusia 150 tahun dan sebagainya. Lokasi ini sangat menarik untuk anda yang nak rasa sendiri pengalaman sebenar orang Sarawak.

Alamat: Annah Rais Longhouse Homestay, No.9, Kupo Saba, Kampung Annah Rais, Jalan Borneo Height, Kota Padawan, 93250 Kuching, Sarawak
Waktu operasi: Terbuka
Harga: Dewasa RM8 dan kanak-kanak RM5

Kuching Waterfront

10 Destinasi Pelancongan Menarik Di Sarawak Bumi Kenyalang

Kalau anda menginap di bandar Kuching, Kuching Waterfront ini adalah antara lokasi yang anda perlu datang untuk merasai aktiviti malam yang terdapat di sana. Lokasi ini sering menjadi tumpuan pelancong kerana kecantikan pemandangan waktu malam seperti bangunan Dewan Undangan Negeri dan Jambatan Darul Hana. Selain waktu malam, panorama di sini sangat cantik pada waktu petang menjelang matahari terbenam. Sekitar pukul 8 malam, ada musical fountain show yang berwarna-warni untuk anda lihat. Pasti kanak-kanak teruja dengan persembahan tersebut. Di sepanjang kawasan ini juga terdapat gerai-gerai jalanan yang menjual pelbagai juadah untuk anda nikmati.

Alamat: Jalan Main Bazaar, 93000 Kuching, Sarawak
Waktu operasi: Terbuka
Harga: Percuma

IKLAN

Pasar Serikin

10 Destinasi Pelancongan Menarik Di Sarawak Bumi Kenyalang

Perjalanan yang diambil dari bandar Kuching ke Pasar Serikin adalah dalam 1 jam. Walaupun begitu, pasar ini tetap menarik ramai pelanggan kerana barangan kraftangan yang dijual di sini adalah dalam harga yang rendah sekali. Antara kraftangan yang anda boleh temui di sini adalah kain batik, tikar, bubu, makanan tradisi dan bermacam lagi. Anda dinasihatkan untuk bertolak ke pasar ini dari Kuching pada pukul 8 pagi lagi kerana peniaga-peniaga pasar akan mula mengemaskan barang untuk pulang sebaik sahaja pukul 12 tengahari.

Alamat: Serikin, 94000 Bau, Sarawak
Waktu operasi: Sabtu & Ahad

Muzium Tekstil

10 Destinasi Pelancongan Menarik Di Sarawak Bumi Kenyalang

Muzium ini memiliki senibina yang sangat unik hasil gabungan pengaruh Renaissance Inggeris dan Penjajah British. Bangunan ini dibina pada tahun 1907 dan pada awalnya ianya digunakan sebagai Pusat Perubatan dan seterusnya sebagai Pejabat Jabatan Pendidikan. Pada Ogos 2000, muzium ini mula dibuka kepada orang ramai. Di muzium ini anda akan dapat melihat proses tekstil dihasilkan dari awal penyediaan sehinggalah ditenun menjadi sehelai kain. Anda turut dapat melihat koleksi tekstil tradisional dan moden Sarawak serta koleksi tekstil dan pakaian disini dihasilkan oleh etnik masyarakat Sarawak sendiri. Contohnya daripada masyarakat Iban adalah Pua Kumbu dan daripada masyarakat Melayu pula adalah songket.

Alamat: Jalan Tun Abang Haji Openg, 93000 Kuching
Waktu operasi: Isnin – Jumaat (9.00am – 4.45pm) | Sabtu, Ahad, Cuti Umum (10.00am– 4.00pm)
Harga: Percuma

Tugu Kuching

10 Destinasi Pelancongan Menarik Di Sarawak Bumi Kenyalang

Setiap kawasan mesti ada landmark dan di Sarawak, tugu kuching ini mewujudkan suasana yang unik kepada negeri Sarawak, memang tak sah sekiranya anda datang ke Sarawak tanpa bergambar dengan tugu-tugu kucing yang ada di sini. Tugu ini berada di hadapan pusat membeli-belah dan hotel-hotel di Kuching. Sebenarnya, nama Kuching ini diberi berdasarkan kisah bahawa pada zaman dahulu terdapat banyak kucing hutan yang wujud di sekitar sungai di situ ketika kawasan ini masih dipenuhi hutan.

Alamat: Jalan Tunku Abdul Rahman, 93100 Kuching, Sarawak
Waktu operasi: 24 jam
Harga: Percuma

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI