Pameran Firaun Ramses II dan Raja Tut dilapor akan dianjurkan tahun hadapan sempena Tahun Melawat Malaysia 2020 umum Timbalan Menteri Pelancongan, Muhammad Bakhtiar Wan Chik beberapa hari yang lalu.

Berita kehadiran Firaun ke Malaysia itu begitu mengujakan ramai orang untuk melihat dengan lebih dekat.

Namun begitu, perkara itu belum diputuskan lagi dan perlu dibincang di peringkat Kabinet mahupun kementerian terlebih dahulu. Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Mohamaddin Ketapi Mohamaddin berkata demikian apabila ditanya akan pameran itu seperti yang diumumkan oleh timbalannya

IKLAN

Menurutnya, beliau sendiri tidak tahu bagaimana pengumuman sebegitu boleh dibuat tanpa melalui proses yang sepatutnya.

“Terkejut tidak juga terkejut, pasal perkara begini biasanya tidak boleh jadi. Untuk membawa Firaun ke sini insuransnya sahaja mungkin ratusan juta ringgit kalau kerajaan Mesir lepas, kalau tidak dia lepas, langsung tiadalah pamerannya. Ini peringkat tertinggi perlu bincang dengan orang peringkat tertinggi di sana, bukan di peringkat menteri atau timbalan menteri ,” katanya.

IKLAN

IKLAN

Ditanya lagi sama ada pameran itu akan tetap diadakan memandangkan pengumuman telah dibuat, Mohamaddin berkata beliau tidak pasti kerana ia belum pun dibawa ke perbincangan peringkat kementerian.

Sumber: Bernama