CAIRO, EGYPT - APRIL 2006: The mummy of Ramses II (1301-1235 BC), son of Sethy I, in April 2006, at Cairo Museum, Egypt. The mummy was discovered with the other royal mummies in the Deir el Bahari hiding place by Maspero, Ahmed Bey Kamal and Brugsch Bey. (Photo by Patrick Landmann/Getty Images) *** Local Caption *** Ramses II

Pameran Firaun Ramses II dan Raja Tut dilapor akan dianjurkan tahun hadapan sempena Tahun Melawat Malaysia 2020 umum Timbalan Menteri Pelancongan, Muhammad Bakhtiar Wan Chik beberapa hari yang lalu.

‘Firaun’ Bakal Jejak Malaysia?

‘Firaun’ Bakal Jejak Malaysia?

Berita kehadiran Firaun ke Malaysia itu begitu mengujakan ramai orang untuk melihat dengan lebih dekat.

Namun begitu, perkara itu belum diputuskan lagi dan perlu dibincang di peringkat Kabinet mahupun kementerian terlebih dahulu. Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Mohamaddin Ketapi Mohamaddin berkata demikian apabila ditanya akan pameran itu seperti yang diumumkan oleh timbalannya

IKLAN

‘Firaun’ Bakal Jejak Malaysia?

Menurutnya, beliau sendiri tidak tahu bagaimana pengumuman sebegitu boleh dibuat tanpa melalui proses yang sepatutnya.

“Terkejut tidak juga terkejut, pasal perkara begini biasanya tidak boleh jadi. Untuk membawa Firaun ke sini insuransnya sahaja mungkin ratusan juta ringgit kalau kerajaan Mesir lepas, kalau tidak dia lepas, langsung tiadalah pamerannya. Ini peringkat tertinggi perlu bincang dengan orang peringkat tertinggi di sana, bukan di peringkat menteri atau timbalan menteri ,” katanya.

IKLAN

‘Firaun’ Bakal Jejak Malaysia?

‘Firaun’ Bakal Jejak Malaysia?

IKLAN

‘Firaun’ Bakal Jejak Malaysia?

‘Firaun’ Bakal Jejak Malaysia?

Ditanya lagi sama ada pameran itu akan tetap diadakan memandangkan pengumuman telah dibuat, Mohamaddin berkata beliau tidak pasti kerana ia belum pun dibawa ke perbincangan peringkat kementerian.

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI