gua kelam

Perlis menerusi Pelan Perlis Digital 2025 memperkenalkan ekopelancongan digital sebagai cara merancakkan lagi sektor pelancongan yang terkesan akibat wabak COVID-19. Lokasi pertama yang dipilih ketika ini adalah destinasi pelancongan popular Gua Kelam.

Tidak ramai mengetahui terdapat tiga lokasi Gua Kelam iaitu Gua Kelam 1, Gua Kelam 2 dan Gua Kelam 3 yang mempunyai keunikan masing-masing.
Gua Kelam Perlis Kini Boleh Diterokai Secara Maya. Canggih Dah La Ni!

Gua Kelam Perlis Kini Boleh Diterokai Secara Maya. Canggih Dah La Ni!
Pemilihan Gua Kelam sebagai projek perintis adalah berdasarkan daya tarikan dan popularitinya sebagai salah satu produk pelancongan di negeri itu. Muzim 3D adalah elemen digital pertama diperkenalkan di Gua Kelam 1 pada tahun lepas, dan mendapat sambutan hangat daripada pengunjung dari dalam dan luar negara.

IKLAN

Ia memberi peluang kepada pengunjung menyaksikan keindahan dan keunikan Gua Kelam memandangkan tidak semua pengunjung mampu masuk ke dalam gua berkenaan atas faktor usia dan kesihatan. Selain itu menerusi ekopelancongan digital, terdapat pelbagai maklumat tentang Gua Kelam dalam format digital bagi membolehkan orang ramai merasai dan menikmati sendiri keunikan ketiga-tiga Gua Kelam ini tanpa perlu terokai laluan gua yang mencabar.
Gua Kelam Perlis Kini Boleh Diterokai Secara Maya. Canggih Dah La Ni!

IKLAN

Gua Kelam Perlis Kini Boleh Diterokai Secara Maya. Canggih Dah La Ni!
Dengan pelaksanaan ekopelancongan ini juga dapat memudahkan pengunjung dengan perkhidmatan bayaran secara dalam talian untuk memasuki tempat-tempat tertentu, tanpa perlu membawa wang tunai jika ingin masuk ke dalam Gua Kelam.

IKLAN

Jabatan Perhutanan Perlis juga bercadang untuk menggunakan teknologi realiti maya atau ‘Virtual Reality’ (VR) di galeri 3D Gua Kelam bagi membolehkan pengunjung merasai sendiri keunikan yang terdapat di Gua Kelam 3 secara maya. Kaedah digital penggunaan kod ‘Quick Response’ (QR) atau respons pantas pada bahan pameran dapat memudahkan orang ramai mendapat maklumat mengenai bahan pameran, selain dapat menjimatkan ruang dan kos berbanding kaedah lama iaitu maklumat teks sebelum ini.

image via google | Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI