Mengambil kesempatan mengunjungi tempat menarik di Malaysia dan antara destinasi paling seronok terutama bagi pendaki adalah apabila dapat menawan puncak Gunung Kinabalu.

Perkongsian lelaki ini David Dawson dalam Grup Backpackers Buddies Malaysia yang berkesempatan mendaki Gunung Kinabalu sebelum PKP 3.0 di Sabah.

Walaupun pelbagai halangan terutama faktor cuaca, dia akhirnya berjaya sampai ke puncak dan mengecap kepuasan tidak terhingga. \

Pesannya jangan sesekali mendaki Gunung Kinabalu tanpa persiapan kerana itu diibarat mencari nahas kerana tidak dapat mengagak apa akan berlaku sepanjang pendakian nanti.

Pendakian Ke Gunung Kinabalu

Disebabkan tak boleh keluar negara, kita jalan2 dalam Malaysia sahaja lah. Insyallah sempadan dah buka kita start jalan-jalan oversea. Sebelum MCO 3.0 di negeri Sabah, saya berkesempatan untuk mendaki di Gunung Kinabalu, 1 tahun pendakian

Saya stay di Sutera Sanctuary Lodge sehari sebelum pendakian. Dari Kota Kinabalu saya ambil bus di terminal inaman ke sutera sanctuary lodge.

Record pendaki paling laju. Apa diarong makan pun tak tahu.

Day 1

4.00am : Bangun siap kan diri Dan jogging dulu 2 round untuk panaskan badan. Terus pegi breakfast di restaurant.

7.30am : Check out

8.00am : Start registration Dan buat segala bayaran. Naek van dari office sabah park ke timpohon gate.

9.00am : Dengan lafaz Bismillah dan surah Al-Fatiah start lah pendakian solo saya.

9.25am : Sampai di kilometer 1 (2039M) tapi saya terus kan pendakian (tidak berhenti)

9.52am : Sampai d kilometer 2 (2252M) saya terus kan lagi pendakian sebab masih ada energy.

10.25am : Sampai di kilometer 3 (2455M) guide suruh take break 10 minute. Ok lah, saya ikut sahaja sebab dah start rasa kehangatan

11.09am : Sampai di kilometer 4 (2745M) di sini persinggahan famous (layang layang). break di sini lama skit around 30 minutes untuk lunch skali. But pakej saya tiada sediakn lunch box but I bring my own snack

12.18pm : Sampai di kilometer 5 (3001M) di sini saya singgah 5minit, makin tinggi makin slow sudah

IKLAN

12.40pm : Sampai kilometer 5.5 (3137M) di sini pun saya break juga 5 minute. Dah tak dapat dah nak laju-laju

1.11pm : Akhir nya sampai juga di labanrata iaitu tempat penginapan di kilometer 6 (3290M). Masa sampai Ada 2 orang Porter baru nak turun, actually Porter 2 orang ini sama dengan saya d timpohon gate 9am tadi. Dan diorang dah take rest 40minute

1.30pm : Check in . Letak barang-barang, makan skit apa yang ada dalam bag then naek ke langit tingkat 7 terus

4.30pm : Briefing untuk Via Ferata. Di sini trainer akan terangkn macam mana activity Via Ferata pagi esok.

5.30pm : Buffet dinner is started. Lepas makan dan solat

Muka senyum good weather sebab a day before hujan.
Timpohon gate.
KM 1
Cuaca berkabus. Sini view cantik if tak berkabus.
KM 2 peluh macam mandi hujan.
KM 3 peluh like waterfall.
KM 6 nk senyum pun penat.
Pos Malaysia paling tinggi.
Keadaan hostel.

Day 2

12.00am : Bangun punya lah awal acah-acah nak tengok bunga api. Sekali berkabus
*Saya siap kn diri awal sebab janji dengan mt.guide whenever gate is open we are the first to be start, punya lah excited
*Saya makan bubur dalam cup yang saya bawa, makan secukup2 nya untuk energy sebab via ferata ni lama.

2.15am : My Mt.Guide dah tunggu di pintu hostel. Alhamdulillah hostel saya dekat dengan gate.

2.30am : Saya start pendakian saya . A few minutes kena stop sekejap buka jacket .
Awal pakai 2 helai jacket. Sekali rasa macam kat padang pasir pulak

3.14am : Sampai di kilometer 7 (3653M) take break a few minutes Di sini (sayat-sayat) sebab guide cakap kita terlalu awal.

IKLAN

4.06am : Sampai di kilometer 8 (3929M) terus kan sahaja sebab sikit lagi nak sampai peak.

4.23am : Sampai di kilometer 8.5 (4008M) start kene pakai jacket 2 helai. Sejuk dia sampai ke tulang terasa

4.48am : Maka sampailah kemuncak Gunung Kinabalu. Disini sejuk dia tak boleh bawa bincang.
*Masuk waktu subuh solat subuh dulu di sini (wuduk saya ambil siap-siap di hostel dan tahan saja)

5.10am : Saya start turun sebab nak tunggu untuk activity Via Ferata. Mesti berkumpul di starting point before 7am. Lagi pun di peak orang dah start sampai. So, bagi peluang untuk orang lain bergambar

6.00am : Sampai awal di starting point Via Ferata. Time turun ini saya slow sebab busy ambil pictures.

7.00am : Start Via Ferata activity.

12.05pm : Finished Via Ferata. Mendaki turun ke hostel.

12.40pm : Sampai hostel kemas-kemas dan breakfast. Guide sedang menunggu di pintu hostel.

IKLAN

1.30pm : Start mendaki turun sebab kene cepat. Lebih jam 4 saya kene bayar OT guide hahaha.
*So, saya pack betul-betul barang. Saya cakap dengan guide saya nak direct turun (non stop). Saya nak sampai before 4pm

3.22pm : Maka dengan Lafaz alhmdllh sampai lah di timpohon gate. Rehat sekejap, van sudah menunggu untuk hantar ke office Sabah Park untuk ambil certificate.

5.00pm : Tahan taxi di jalan besar untuk pulang ke Kota Kinabalu.
*Maka, tamatlah kisah saya menawan Gunung Kinabau.

Sayat sayat.
KM 8.5 tempat dah start sejuk.
Low’s peak of Mt.Kinabalu.
View.
Bersama Mt Guide
Background Duit RM1 .

Nota Tambahan:

1- Saya mendaki 31/12/2020 & turun 1/1/2021 ( kira macam setahun ambil masa)

2- Saya book slot dengan mountain torq 1 week before dengan harga promo RM850.00 Sabahan pakej low’s peak circuit via Ferata. Boleh tengok FB Mountain Torq . Ada kenalan yang cerita before COVID 19 ni tak ada RM2k jangan mimpi nak via Ferata dan kena book 6-10 month sebelum.

3- Saya bayar Mt.Guide RM230.00 sebab saya solo dan tak nak share dengan orang lain. Bukan berlagak tapi ini first time jadi saya tak nak something disappointed .

4- Saya bayar transport Dari Sabah Park Official di Timpohon Gate dalam RM20.00++

5- Bag saya angkut sendiri. Nak upah Porter pun boleh RM130.00 Untuk 10kg. Bag saya 8.9kg sebab bawa segala mak nenek jajan n food

6- Persiapan fizikal dan mental very important. Saya training hiking 2 months non stop every morning sebab nak loss weight actually. Sebab itu berani book last minute. AMARAN, jangan tak ada training terus datang menawan Kinabalu. Itu namanya gali kubur sendiri .

7- Barang yang perlu bawa. Jacket, baju hujan, chocolate bar, kasut hiking, pole (ini sangat-sangat membantu), pakai 2 set yang senang kering, touch light, show cap, glove. Barang-barang ini boleh shopping di Kota Kinabalu. Harga pun murah di Sport Direct Oceanus Mall.

Starting point LPC Via Ferata.
Beginilah liku-likunya.
Boleh gelak lagi.
Start kabus.
Jambatan gantung.
Dapat la sijil.

Artikel Berkaitan:

Lelaki Ini Kongsi Pengalaman Mendaki Gunung Kinabalu Ketika PKPP. Ini Yang Korang Kena Tahu

Nak Tawan ‘Puncak Gunung Keriang’? Jom Mendaki 59 Anak Tangga Di Muzium Padi Kedah

Elak Sesat & Berdepan Haiwan Liar. 12 Asas ‘Ilmu Hutan’ Wajib Tahu Jika Ingin Berkhemah, Mendaki Atau Memancing