Sebanyak enam acara utama telah disusun atur sempena Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-16, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bermula esok.

Hari Bersejarah: Ini Enam Acara Utama Sempena Istiadat Pertabalan Agong

Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) Jabatan Perdana Menteri (JPM) Roziah Abudin berkata kesemua acara itu ditentukan melalui Jawatankuasa Khas Istiadat Pertabalan yang dipengerusikan Menteri di JPM Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa.

Acara itu akan dimulakan dengan:

IKLAN
  • Majlis Bacaan Yasin, Doa Selamat dan Solat Hajat pada 25 Julai di Masjid Negara.
  • Istiadat Pertabalan pada 30 Julai di Balairung Seri Istana Negara.
  • Diikuti Majlis Santapan Diraja pada 31 JuLai di Dewan Santapan Utama Istana Negara.

Tiga lagi acara lain ialah:

  • Lawatan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah ke Hospital Rehabilitasi Cheras (1 Ogos)
  • Khutbah Khas dan Solat Jumaat di Masjid Putra, Putrajaya pada 2 Ogos.
  • Pameran Raja Kita di Muzium Diraja di sini (5 Ogos hingga 5 Nov).

Rakyat jelata dialu-alukan untuk melibatkan diri dalam beberapa acara terbuka seperti Majlis Bacaan Yasin dan Solat Hajat serta Khutbah Khas dan Solat Jumaat, sekali gus memberi peluang kepada rakyat untuk mendekati dan melahirkan tanda menjunjung kasih kepada Seri Paduka berdua.

IKLAN

Bagi Istiadat Pertabalan yang merupakan acara utama, akan disiarkan secara langsung menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan rakyat boleh memanfaatkan hari kelepasan am pada hari itu untuk menyaksikan istiadat bersejarah itu.

IKLAN

Institusi Yang di-Pertuan Agong ini merupakan payung kedaulatan negara dan merupakan simbol perpaduan, lambang kestabilan dan kemegahan negara, oleh kerana itu kerajaan amat berharap supaya seluruh rakyat bersama-sama menghayati istiadat ini.

Kerajaan juga menggalakkan semua pihak termasuk kementerian, agensi dan organisasi swasta menyemarakkan istiadat pertabalan itu dengan menganjurkan aktiviti yang menjunjung sistem raja berperlembagaan dan institusi Yang di-Pertuan Agong.

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI