Sebuah kampung di kepulauan Jawa, Indonesia terpaksa menggunakan khidmat pocong untuk menakutkan penduduk, dengan harapan ia membantu mengelakkan orang ramai daripada terus keluar rumah ketika penularan wabak COVID-19.

Indonesia Guna Khidmat ‘Pocong’ Untuk Takutkan Penduduk Degil Dari Keluar Rumah
Foto: Reuters

Pocong memang terkenal di negara tersebut dan merupakan ‘golongan hantu’ yang ditakuti penduduk. Disebabkan itu, ‘watak’ hantu tersebut dipinjam sementara dan digunakan untuk memberi amaran kepada penduduk yang degil dan suka keluar rumah ketika ini.

Namun pada peringkat awal, ia tidak memberi kesan seperti yang diharapkan, kerana watak ‘pocong’ itu berada di satu-satu tempat terlalu lama. Itu membuatkan orang ramai berpusu-pusu keluar rumah untuk melihat sendiri kelibat ‘pocong’ yang berkeliaran.

IKLAN

Pihak berkuasa kemudiannya terpaksa mengubah taktik. Beberapa sukarelawan yang diambil untuk memainkan watak sebagai pocong kini diarahkan muncul pada waktu-waktu tertentu sahaja, sekali gus memberi elemen kejutan dan seram.

Taktik itu membuatkan penduduk yang keluar rumah berkemungkinan terserempak dengan watak ‘pocong’ itu di sesebuah lokasi tanpa mereka jangka. Tinjauan Reuters mendapati taktik itu sedikit berkesan, apabila ramai yang mula takut untuk keluar rumah, terutama sekali apabila hari mulai gelap.

IKLAN

Indonesia Guna Khidmat ‘Pocong’ Untuk Takutkan Penduduk Degil Dari Keluar Rumah Indonesia Guna Khidmat ‘Pocong’ Untuk Takutkan Penduduk Degil Dari Keluar Rumah

“Kami mahu mengambil pendekatan berbeza dan memberi impak kerana kehadiran pocong akan menakutkan mereka,” kata Anjar Pancaningtyas, ketua kumpulan belia Kampung Kepuh, Jawa Tengah.

IKLAN

Kumpulan itu bekerjasama dengan pihak polis untuk mengambil inisiatif yang tidak konvensional bagi mengelakkan penyebaran wabak COVID-19.

Penyelidik di Universiti Indonesia menganggarkan jumlah kes dan kematian akan meningkat secara mendadak pada bulan Mei jika rakyat masih terus keluar rumah dan tidak mengamalkan penjarakan sosial.

Sumber: astroawani

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI