Daya penarik di Klebang Melaka diserikan lagi dengan kehadiran aset pelancongan seperti kapal selam SMD Quessant Agosta yang ditempatkan di Muzium Submarine, Pantai Klebang. Dari jauh kapal selam SMD Quessant ini berbentuk seperti seekor ikan paus gergasi.

Sebagai negeri bersejarah dan diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia, Melaka dikatakan negeri yang paling sesuai dan layak untuk menerima serta menjaga SMD Ouessant yang bakal menjadi ikon kepada Melaka dan menjadi monumen yang wajib dilawati setiap pelancong apabila berkunjung ke Melaka.

Ingat Kot Ada Ikan Paus Terdampar Di Pantai Klebang, Rupanya Muzium Submarine

Kapal Selam SMD Quessant merupakan salah sebuah daripada kelas Agosta milik Tentera Laut Perancis yang dibina oleh Arsenal de Cherbourg pada 1978 dan telah berkhidmat dengan tentera laut berkenaan sehingga ditamatkan tauliahnya pada 2001.

IKLAN

Kapal selam tersebut mula diletakkan dalam status aktif apabila kerajaan Malaysia memeterai kontrak pembelian dengan firma pembuat kapal Perancis, Armaris serta rakan kongsi dari Sepanyol, Navantia pada 2002. Bermula 2005 sehingga 2009, kapal selam itu telah dijadikan platform latihan bawah permukaan air bagi krew-krew pelatih Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) sebelum mengoperasikan kapal selam konvensional sebenar.

Ingat Kot Ada Ikan Paus Terdampar Di Pantai Klebang, Rupanya Muzium Submarine

IKLAN

Proses membawa pulang kapal selam SMD Quessant itu dari pangkalannya di Brest, Perancis dimulakan pada 9 Oktober 2011 dan tiba di perairan Melaka pada 12 November 2011.

Ingat Kot Ada Ikan Paus Terdampar Di Pantai Klebang, Rupanya Muzium Submarine Ingat Kot Ada Ikan Paus Terdampar Di Pantai Klebang, Rupanya Muzium Submarine Ingat Kot Ada Ikan Paus Terdampar Di Pantai Klebang, Rupanya Muzium Submarine Ingat Kot Ada Ikan Paus Terdampar Di Pantai Klebang, Rupanya Muzium Submarine

IKLAN

SMD Quessant mempunyai sejarah tersendiri melatih anak-anak tempatan sehingga berjaya mengendalikan kapal selam. Ia merupakan sebahagian daripada sejarah ketenteraan negara dan perlu dipamerkan kepada umum.

Idea mewujudkan kapal selam itu sebagai muzium diharap dapat menimbulkan minat orang ramai untuk menceburi bidang ketenteraan. Muzium Submarine yang pertama dibina di negara ini bukan sahaja akan digunakan untuk menarik kedatangan lebih ramai pelancong ke Melaka tetapi lebih penting ia menjadi sumber maklumat.

Ingat Kot Ada Ikan Paus Terdampar Di Pantai Klebang, Rupanya Muzium Submarine Ingat Kot Ada Ikan Paus Terdampar Di Pantai Klebang, Rupanya Muzium Submarine

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI