Sejak travel bubble di Langkawi berjaya, sudah tentu ramai yang mahu bercuti di sini tetapi punya bajet biasa-biasa.

Usah risau denga bajet kerana anda masih boleh menikmati percutian setanding duduk di hotel mewah.

Apa yang penting momen dapat bersama keluarga setelah lama tidak keluar lakukan aktviti bersama keluarga.

Jadi jika anda berhajat untuk ke Langkawi, ini antara 10 hotel murah dan best di Pekan Kuah boleh menginap.

1. Hotel Goldsands

Hotel Goldsands Kuah ini antara hotel di Kuah ini yang sesuai bukan saja kalau anda datang berdua, tapi juga untuk yang datang dengan famili.

Bilik di sini luas dan ia pun ada kolam renang. Bezanya dekat sini kolam renang Infiniti dengan pemandangan laut. Dari segi fasilitinya, memang ini antara hotel paling berbaloi untuk anda inapi.

Dan disebabkan lokasinya, nak shopping dan makan mudah, walaupun masih perlukan anda berkereta.

2. Bella Vista Waterfront

Hotel yang dibuat macam istana Disneyland ini dekat dengan Taman Tema Splash Out Langkawi — sesuai kalau anda datang dengan anak-anak yang memang nak masuk ke taman tema ini.

Kalau tak nak masuk taman tema tak apa. Sebab hotel ini ada swimming pool sendiri. Dan sesetengah bilik ada pemandangan laut, walaupun anda tak boleh mandi di dalamnya.

3. Hotel Langkasuka

Kalau anda tak suka berkereta dan nak hotel yang dekat dengan mall, book hotel Langkasuka sebab ia cuma kat sebelah Langkawi Parade. Senang nak beli coklat, makan roti pagi-pagi atau beli Tealive hari-hari.

Ia pun ada swimming pool walaupun saiznya kecil saja. Bilikmemang agak berusia, tapi saiznya selesa untuk keluarga.

4. Langkawi Seaview

Hotel murah di Kuah yang satu ini ada bilik yang luas untuk harganya. Dan kalau nasib anda baik anda akan dapat pemandangan laut. Hotel ni pun ada swimming pool walaupun kecil.

IKLAN

Cuma kalau nak makan, wajib memandu keluar sebab tak ada tempat makan berhampiran dalam jarak jalan kaki. Dari segi harga, ia hotel murah di Kuah yang ada swimming pool paling murah harga biliknya.

5. Hotel Ayda

Hotel Adya ini ialah hotel mesra muslim kat Kuah, Langkawi. Jadi tak perlu risau status halal lauk sarapan di hotel nanti. Dan kalau hotel lain ada swimming pool untuk semua, hotel Adya ini pula ada swimming pool khas untuk wanita.

Bilik kat sini besar, dan kalau nak cari makan dan shopping dekat saja, walaupun masih kena berkereta. Contohnya kalau nak shopping coklat last minute sebelum balik, Langkawi Parade ada, cuma 2 minit berkereta.

6. Chil Suites Langkawi

Untuk anda yang mahukan bilik moden dan luas kat Pekan Kuah anda boleh tempah Chill Suites Langkawi.

Harga bilik budget ini murah untuk saiznya. Ia juga datang dengan toiletries, peti keselamatan dan juga mini fridge untuk anda letakkan coklat yang anda beri waktu shopping nanti.

IKLAN

Kalau mahu shopping ke kat IG cuma 10 minit memandu. Taman Tema Splash Out pun tak jauh mana.

7. Hotel De Bleu

Hotel bajet dengan bangunan biru laut ini dibina pada 2018, dan ia ada bilik-bilik yang ringkas tapi bersih.

Kalau anda malas memandu, nak shopping di Pekan Kuah tambang Grab pun lazimnya bawah RM 7.

Kalau nak makan, ada kedai nyonya kat tepinya. Dan kalau nak kedai Siam, kedai Wan Thai yang famous ada dalam kawasan yang sama.

8. Virtuez Inn

Hotel bajet kecil ini dibuat di atas rumah kedai yang baru dibuka pada 2019. Jadi bilik anda memang baru dan selesa. Dari segi lokasi yang memang bagus sebab kedai makan dekat. Begitu juga bank dan dobi.

Cuma parking tidak best sebab anda perlu parking kereta kat tepi jalan. Jadi anda kena siapkan kupon parking majlis bandaran.

IKLAN

9. Motel Seri Mutiara

Ini penginapan budget di Kuah untuk orang yang tak kisah kan fasiliti dan lokasi. Yang penting harga bilik murah dan dan biliknya besar.

Kalau ada datang berkumpulan atau dengan keluarga, saiz biliknya memang selesa. Suasana kelilingnya kampung, dan sesuai untuk anda yang tak suka sibuk pekan Kuah dengan kereta sini sana.

Diingatkan jika anda cuma datang solo, lebih baik cari penginapan lain dekat dengan jalan utama.

bilik-motel-seri-mutiara-langkawi

10. HIG Hotel

Hotel HIG kat Kuah ini sesuai untuk anda yang mahukan hotel selesa untuk shopping masa cuti kat Langkawi. Sebab shopping mall Haji Ismail Group dekat tepi hotel anda saja.

Bolehlah anda jadi orang yang pertama dan terakhir masuk dan keluar dari mall ini tiap-tiap hari.

Bilik kat sini luas. Ia pun dekat dengan jalan utama. Sesuai sangatlah untuk anda yang datang cuti kat sini, semuanya wanita. Dan hati pun tenang saja sebab ayat Quran dibuka di luar bilik senantiasa.

Kredit Sumber: JomJalan.com.my

Artikel Berkaitan:

Jangan Lupa Rebut 10,000 Baucar Pelancongan Untuk Penduduk Selangor Bulan Depan!

Genting Highland, Pulau Tioman & Melaka. Antara 3 Lagi Destinasi Pelancongan Dibuka Oktober Nanti!

Gaya Mewah & Lebih Privasi. Ini 12 Resort Tepi Pantai Paling Best Untuk Staycation Di Langkawi!