Kaki travel hardcore yang selalu fly ke oversea mesti pernah dengar dan terlintas di fikiran nak letak dalam bucketlist of the year untuk datang ke El Nido, Filipina.

Kerana apa? Kerana pantai di El Nido yang terletak di Pulau Palawan ini mendapat jolokan antara pantai yang tercantik di dunia. Tambahan pula, Filipina adalah negara yang berjiran dengan Malaysia, jadi mestilah peluang yang ada tak akan dilepaskan untuk travel ke sini.

Jadi, entri ini Romi Zunaidi ada perincian dan info menarik untuk anda travel dan bercuti especially yang nak travel solo ke El Nido, Filipina! Semoga bermanfaat untuk semua..

p/s: perkongsian dari Romi Zunaidi ini tidak diubah sedikit pun dan penulisan beliau dikekal 100% dalam bentuk original.


Simple Itinerary Solo Traveller
El Nido, Palawan (25-31Jan 19)
Antara pulau tercantik di dunia yg terletak di Philippines.

Perbelanjaan Semua
Tiket Flight+Tour+Penginapan+Van+Mkn/Minum+Tuktuk2+Lain-lain personal = RM1800++

Penginapan
El Nido – Our Melting Pot Hostel (3mlm RM168)
Puerto Princesa – Amors Place (1mlm RM70)

Tiket
KLIA2-Manila-Puerto Princesa (RM492)
Puerto Princesa-Manila-KLIA2 (RM477)

Makan
Brahim Food & Masa tour island boleh makan ikan ..grill letak dalam aluminium foil.

Pemandangan yang akan membuatkan sesiapa sahaja berebut untuk bergambar kenang-kenangan di sini.
Day 1 (Friday)
25Jan :
9.15pm – 1am ( KL – Manila)
Beli Sim Card 600p
Day 2 (Saturday)
26Jan:
Grab dari Terminal 3 (International) ke Terminal 4 (Domestic) 124p
5.50am – 7.15am (Manila – Puerto Princesa)
Arrived Puerto Princesa Airport
Van Return dari Puerto Princesa Airport ke El Nido 1000p (Dalam 5-6jam perjalanan)
Tuktuk 50p dari van station ke OMP Hostel
Check-in OMP Hostel
Day 3 ( Sunday)
27Jan:
Tour A 5 Islands (BigLagoon, Secret Lagoon etc) – 1200p + Environmental Fees 200p
Rental Aqua Shoes 100p
Kayak 250p
Day 4 (Monday)
28Jan:
Tour C 5 Islands (Helicopter Island, Hidden Beach, Secret Beach etc) – 1400p
Matinloc Shrine entrance fees 100p
Rental Aqua Shoes 100p
Day 5 (Tuesday)
29Jan:
Checkout OMP Hostel
Tuktuk from OMP Hostel ke Van Terminal 50p
Van from El Nido to Puerto Princesa Airport (5-6jam perjalanan)
Tuktuk from Puerto Princesa Airport ke Amors Place 100p
Check-In Amors Place
Tuktuk from Amors Place to Puerto Princesa City Baywalk Park 100p return
Day 6 (Wednesday)
30Jan:
Aktiviti cancel sepanjang hari
7.35pm – 8.55pm (Puerto Princesa Airport to Manila)
Grab from Terminal 4 to Terminal 3 – 130p
Day 7 (Thursday)
31Jan:
12.40am – 4.35am (ManilaKL)

 


Note:

1) Plan ke El Nido dibuat seminggu sebelum bertolak jadi segala urusan seperti tiket flight, booking tempat penginapan dan perancangan semuanya dilakukan last minute iaitu seminggu sebelum perjalanan.

⭐ TRIVIA
El Nido pernah dinobatkan sebagai pantai terbaik di dunia oleh Conde Naste Traveler pada tahun 2015

2) Untuk sampai ke El Nido anda memerlukan tempoh masa yang panjang kerana dari KL ke Manila sahaja 4jam. Transit lagi 4jam dan dari Manila ke Puerto Princesa Airport dah ambil masa sejam lebih. Sampai sahaja airport anda harus menaiki van ke El Nido dalam 5-6jam. Banyak company van yg beroperasi di luar airport jadi tak susah nak ke El Nido. 4jam transit waktu yg sesuai kerana domestic flight selalu delay.

3) Saya syorkan kalau nak cari tempat penginapan yg bajet boleh duduk di Our Melting Pot Hostel, Real Street, El Nido sebab dekat sangat dengan centre dan night market. Pekan die tak besar pun kalau duduk di OMP tu jalan kaki dah cukup pergi balik. Night market just kecik je and simple ada la few booth bukak jual souvenir etc..

Penulis sedang berkayak sekeliling pulau di El Nido. Perhatikan kejernihan air yang ada di situ!

4) Makanan memang dh plan siap2 bawak brahim sebab halal food susah nak dapat kat sana sebab muslim kurang area sana. Nampak sorang budak muslim bertudung jual souvenir kat night market, so terus sembang kejap and dia cakap memang takde restaurant/kedai halal area sana tak macam sesetengah tempat lain di Philippines yang mana banyak muslim dan tak sukar cari halal food.

5) Aktiviti di El Nido ada banyak selain island tour..boleh jugak hiking taraw cliff..pergi nacpan beach..tu semua tak sempat pergi ?. Oh ya saya pilih tour A & C sebab tu paling popular sekali kat sini. Banyak je kat el nido town, dorang offer package..tapi saya tak ambik kat el nido..ambil terus dari company van yg saya naik dari airport ke el-nido..skali dengan pick up n hantar balik ke hostel lepas island tour.

⭐ TRIVIA
Filipina mempunyai lebih 7100 buah pulau dan El Nido sahaja terdiri daripada 45 buah pulau 

6) Tour A & C. Dua dua best tapi masa tour A kayak kena naik dua orang tapi sebab solo travel xde partner, so guide join skali dan paling best dia yang dayungkan..saya duk rileks je la dalam kayak.
Sama macam tour C..Tour C ni mencabar sikit sebab macam hidden beach dan secret beach kena berenang sikit dari bot nak sampai ke tempat dia. So siapa yang tak pandai berenang boleh mintak tolong guide tarikkan macam saya.
Tapi at the end saya ikhlas bagi dia tips even dia tak mintak pun sebab fikir banyak gak die tolong and snapkan gambar jugak. Kalau nak direct ikut tour island dengan dia boleh pm saya. Kebetulan kami pun add FB masing2 utk keep in touch.Highly recommended sebab sporting dan friendly.

TRIVIA
Majalah National Geographic Traveler’s pernah memilih Palawan sebagai destinasi travel terbaik di dunia pada tahun 2007

7) Day 6. Aktiviti cancel sepanjang hari. Plan hari tu nak pegi sama ada zipline/caves tapi sebab kesihatan tak mengizinkan disebabkan muntah-muntah dari malam sebelumnya. Saya rasalah mango shake yang saya beli masa pergi night market di Puerto Princesa City Baywalk Park tu penyebabnya. Terus hilang selera makan dan sepanjang hari terlentang atas katil sebab badan memang lemah. Redha je la.

8) Asalnya nak pergi Coron jugak.Tapi kekangan masa dan bajet. Ada fast ferry dari El Nido to Coron Island setiap hari satu trip. Jangkamasa lebih kurang 4jam.Lagi cepat dari ferry biasa. Boleh google Coron Island.Cantik jugak. Maybe next time lah.

9) Mungkin tak banyak perbezaan Malaysia dengan Philippines jadi sepanjang saya dekat sana dari tuktuk, operator van dan macam2 orang saya jumpa semunya menyangkakan saya orang tempatan. Baru saya tau tuktuk pun ada harga local dimana masa dari Homestay di Puerto Princesa nak ke Puerto Baywalk Park, bila saya sampai terus dia cakap bahasa Phillipines cakap 30p sahaja tapi bila saya cakap English baru dia ingat saya orang luar terus cakap 50p..tapi saya terus bagi 50p je..tak banyak beza lagipun memang nak habiskan syiling.

Keindahan pantai di El Nido yang diiktiraf antara pantai tercantik di dunia tidak boleh dipertikaikan lagi.

10) Untuk ke El Nido memang jarak perjalanan jauh disebabkan tiada direct flight dari KL maka kena ambil flight KL ke Manila dahulu sebelum Manila ke Puerto Princesa iaitu airport di Palawan Island dan dari airport Puerto Princesa ke El Nido pun berjam-jam naik van jadi rancangla perjalanan anda sebaiknya.

11) Boleh dikatakan worth it dengan perjalanan jauh anda dapat menikmati pemandangan yang cukup cantik ketika ambil pakej Tour A & Tour C. Saya boleh katakan ia antara top3 destinasi favourite saya sepanjang saya travel jadi diizinkan dan murah rezeki saya tidak menolak untuk kembali ke Palawan mungkin ke Coron pula.

12) Gambar semua pakai Huawei P9 je dan no edit.