Rumah yang satu ini memang unik dan menjadi perhatian ramai termasuk pelancong asing. Bukan kerana reka bentuk unik yang serba mewah atau berteknologi tetapi hanya sebuah rumah kayu didirikan disempadan dua negara, iaitu di Indonesia dan Malaysia.

Unik! Dapur Di Malaysia, Ruang Tamu Di Indonesia

Dengar sahaja pun sudah mampu mencuri perhatian kita bukan?. Rumah ini terletak di Pulau Sebatik, iaitu disebelah timur laut Kalimantan dan menjadi sebahagian daripada wilayah Kalimantan Utara. Pulau Sebatik terbahagi kepada dua bahagian, iaitu bahagian Utara adalah milik Malaysia, manakala wilayah Selatan milik Indonesia.

Unik! Dapur Di Malaysia, Ruang Tamu Di Indonesia

Dipetik dari laman Facebook Osman Saide via sumber sinar.my, beliau menceritakan pengalaman berkunjung kerumah ini yang juga dikenali sebagai ‘rumah dua negara’ pada tahun lalu. Bahagian ruang tamu rumah ini dicat dengan warna merah putih iaitu lambang warna pada bendera Indonesia, manakala bendera Jalur Gemilang berkibar pada bahagian dapur. (Ia menjadikan pemilik rumah ini terbahagi kepada dua bahagian, iaitu bahagian dapurnya di Malaysia, dan ruang tamu di Indonesia).

IKLAN

Unik! Dapur Di Malaysia, Ruang Tamu Di Indonesia

Rumah Dua NegaraHari ini berpeluang berkunjung ke sebuah rumah yang dibina di atas tanah milik 2 negara iaitu Malaysia…

Posted by Osman Saide on Thursday, August 15, 2019

Rumah Dua Negara

IKLAN

Hari ini berpeluang berkunjung ke sebuah rumah yang dibina di atas tanah milik 2 negara iaitu Malaysia dan Indonesia yang terletak di Sungai Aji Kuning di pulau Sebatik. Sebelum ini pernah juga menjejak kaki ke tempat ini tetapi hanya melihat dari luar rumah sahaja dan berkata dalam hati ‘owh ini rupanya rumah dua negara’.

Kali ini berpeluang masuk ke dalam rumah ini dan mengetahui dari dekat lagi, uniknya rumah ini, dari dalam kita akan melihat secara jelas di bahagian ruang tamu rumah merupakan kawasan negara Indonesia manakala ruang dapurnya pula merupakan kawasan negara Malaysia. Begitu pula Pulau Sebatik secara sedar atau tidak, bolehlah disifatkan antara pulau yang unik kerana pulau tersebut dimiliki oleh dua negara.

IKLAN

Menariknya, binaan dalamannya rumah dua negara ini, di bahagian ruang tamu iaitu kawasan negara Indonesia ditonjolkan konsep budaya masyarakat Indonesia manakala di bahagian dapurnya iaitu kawasan Malaysia, binaannya bercirikan masyarakat Malaysia dan bakal ditambah baik di masa akan datang. Sempadan kawasan kedua-dua negara didalam rumah ini terletak betul-betul di tengah-tengah rumah iaitu terdapat tanda sempadan di laluan jalan dari arah ruang tamu menuju ke ruang dapur rumah.

Merasakan sebagai satu pengalaman sangat bermakna semasa berada di dalam rumah ini, sesekali terfikir-fikir secara keliru ‘aku sebenarnya berada di Malaysia atau di Indonesia?, sekejap ke dapur (ke Malaysia) dan sekejap ke ruang tamu (ke Indonesia), eh pening !?!? haha .Apa yang memperlihatkan sesuatu yang menarik di rumah dua negara ini, di kawasan negara Indonesia rumah ini telah di cat berwarna merah dan putih iaitu simbolik kepada bendera negara Indonesia di keseluruhan dinding pada luar rumah sebagai persiapan menyambut 17 Agustus iaitu hari kemerdekaan negara Indonesia yang jatuh pada sabtu ini, manakala di kawasan Malaysia iaitu di dapur terdapat bendera jalur gemilang dipasang berkibar di bahagian beranda dapurnya. Sesekali terfikir juga, pemilik rumah ini adakah memiliki dua taraf kewarganegaraan?

Ini pula perkongsian daripada saudara Izwan Azir Saleh yang juga pernah berkunjung ke rumah dua negara ini.

https://twitter.com/izwanazirsaleh/status/825637392983822337?lang=eu

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI