Setelah dua tahun menutup pintu sempadan akibat pandemik Covid-19, Jepun akhirnya membuka pintu sempadan negara untuk pelancong asing bermula 1 Jun yang lalu. Namun kemasukan ke negara Matahari Terbit itu adalah secara bersyarat menerusi rombongan pelancongan.

Menurut Presiden Organisasi Pelancongan Kebangsaan Jepun (JNTO) Kuala Lumpur, Satoshi Seino, buat pertama kali dalam tempoh lebih dua tahun, industri pelancongan ke Jepun akan diteruskan semula.

Jepun Terima Pelancong Antarabangsa Mulai 10 Jun, Yang Rindu Negara Matahari Terbit Jom Cari Tiket!

Katanya, mulai 1 Jun pelawat dari negara dalam kategori biru termasuk Malaysia tidak perlu lagi menjalani ujian Real-Time Reverse Transcription-Polymerasa Chain Reaction (RT-PCR) dan kuarantin selepas tiba di negara itu.

“Secara umumnya, had jumlah ketibaan antarabangsa ke Jepun juga akan ditambah daripada 10,000 kepada 20,000 mulai 1 Jun ini.

IKLAN

“Bagi tujuan pelancongan pula, kemasukan bersyarat akan dibenarkan mulai 10 Jun dan seterusnya bagi pelawat asing dalam rombongan pelancongan terkawal yang dikendalikan oleh agensi pelancongan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Jepun Terima Pelancong Antarabangsa Mulai 10 Jun, Yang Rindu Negara Matahari Terbit Jom Cari Tiket!

Satoshi berkata, JNTO Kuala Lumpur menyambut baik pengumuman oleh Jepun berhubung pembukaan industri pelancongan dan akan berusaha untuk mempromosikan pelancongan ke negara itu.

IKLAN

“Kita juga bersedia dengan kemasukan bersyarat yang ditetapkan kerajaan Jepun untuk tujuan pelancongan itu, namun bagi saya ini adalah langkah pertama ke arah pemulihan pelancongan masuk ke Jepun.

“Terdapat beberapa acara antarabangsa yang akan diadakan di Jepun, termasuk World Tourism Organisation (UNWTO) World Forum mengenai Pelancongan Gastronomi pada Disember ini, Adventure Travel World Summit (ATWS) dan Expo 2025 Osaka, Kansai,” katanya lagi.

IKLAN

Jepun Terima Pelancong Antarabangsa Mulai 10 Jun, Yang Rindu Negara Matahari Terbit Jom Cari Tiket!

Beliau berkata, pihaknya akan terus mempromosikan dengan mengambil kira dasar Jepun terkini dalam menerima kemasukan pelancong.

Nak travel beg dah rosak, beli kat SINI https://invol.co/clb0wb7

Sumber: BHarian

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI