Minggu lalu Presiden Indonesia, Joko Widodo secara rasminya mencadangkan kepada Parlimen Indonesia, rancangan untuk memindahkan ibu kota negara itu ke Kalimantan di pulau Borneo, Indonesia. Beliau memberi cadangan itu ketika berucap di Parlimen, sehari sebelum negara itu menyambut ulang tahun kemerdekaan ke-74.

Kalimantan Bakal Ibu Negara Indonesia. Tawau Bakal Terima Impak Positif Kehadiran Pelancong Kalimantan Bakal Ibu Negara Indonesia. Tawau Bakal Terima Impak Positif Kehadiran Pelancong

Tahukah anda, Tawau, Sabah antara yang menerima impak ekonomi positif apabila ibu negara Indonesia berpindah dari Jakarta ke Kalimantan kelak. Ini kerana Tawau antara bandar di Malaysia yang terletak berdekatan dengan ibu negara Indonesia yang baharu itu.

IKLAN

Tawau merupakan pintu masuk alternatif untuk pelancong asing ke pantai timur Sabah. Industri pelancongan di Tawau berpotensi untuk dibangunkan kerana mempunyai tempat menarik untuk dilawati seperti Bukit Gemuk, Taman Bukit Tawau, Balung River Eco Resort, Kawasan Perlindungan Imbak Canyon, Muzium Koko Teck Guan, Perkampungan Koko Teck Guan, dan Maliau Basin. Menariknya, di Tawau ini adalah makanan lautnya yang menjadi pilihan utama pengunjung luar apabila berada di sini.

Kalimantan Bakal Ibu Negara Indonesia. Tawau Bakal Terima Impak Positif Kehadiran Pelancong Kalimantan Bakal Ibu Negara Indonesia. Tawau Bakal Terima Impak Positif Kehadiran Pelancong

IKLAN

Menurut Ketua Perwakilan Konsulat Republik Indonesia di Tawau, Sulistijo Djati Ismojo, beliau yakin Tawau akan menjadi destinasi dan ‘bandar’ yang dekat dengan ibu negara Indonesia, banyak warga Indonesia akan datang melancong ke Tawau. Oleh itu Tawau perlu bersiap sedia untuk sama-sama menrima impak ini.

IKLAN

Sulistijo optimis pembangunan bandar sempadan yang kini dirancang antara Malaysia dan Nunukan, Indonesia di Pulau Sebatik juga akan mengubah landskap daerah ini menjadi destinasi tumpuan pengunjung.

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI