Sebagai salah satu usaha untuk menambah angka kemasukan pelancong ke negara Thailand, kerajaannya mengumumkan pengembara tidak lagi perlu memohon Pas Thailand dan juga membeli insurans Covid-19 untuk bercuti ke sana.

Kelonggaran tersebut juga dilihat sebagai salah satu usaha memulihkan industri pelancongan negara Gajah Putih itu.

Tak Perlu Thai Pass, Insurans Covid-19 Nak Masuk Thailand Mulai 1 Julai. Dah Makin Mudah Nak Melancong Ke Thailand!

“Pas Thailand”, merupakan satu sistem yang mewajibkan pengembara asing menunjukkan salinan dokumen vaksinasi, polisi insurans dan dokumen berkaitan sebelum mereka menerima kod QR untuk digunakan semasa memasuki negara itu. Bagaimanapun, proses pendaftaran pra-ketibaan dan insurans perubatan dilihat telah mengurangkan minat pelancong.

Jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) Dr. Taweesin Visanuyothin berkata pengembara asing masih perlu menunjukkan bukti mereka sudah divaksin atau menunjukkan keputusan ujian COVID-19 negatif bagi yang tidak atau belum lengkap divaksin.

“Pengembara asing tidak lagi perlu membeli polisi insurans COVID-19 minimum AS$10,000,” katanya pada sidang media di Bangkok baru-baru ini.

Tak Perlu Thai Pass, Insurans Covid-19 Nak Masuk Thailand Mulai 1 Julai. Dah Makin Mudah Nak Melancong Ke Thailand!
what is travel insurance

Arahan Memakai Pelitup Muka Digugurkan

IKLAN

Sementara itu, Taweesin berkata arahan memakai pelitup muka juga akan digugurkan kecuali di tempat yang sesak dan tidak mempunyai pengudaraan yang baik.

Pelitup muka diwajibkan di khalayak ramai di Thailand, termasuk di kawasan terbuka, sejak pertengahan 2021 untuk mengekang penularan COVID-19.

Taweesin berkata pusat hiburan akan dibenarkan beroperasi sehingga 2 pagi berdasarkan peraturan pra-pandemik.

Pelonggaran langkah-langkah itu akan berkuatkuasa sebaik sahaja pengumuman rasmi disiarkan dalam Warta Diraja.

IKLAN

Bagi memulihkan industri pelancongannya, mulai 1 Jun, pelancong asing yang lengkap divaksin bebas melancong ke mana sahaja di Thailand.

Tak Perlu Thai Pass, Insurans Covid-19 Nak Masuk Thailand Mulai 1 Julai. Dah Makin Mudah Nak Melancong Ke Thailand!

Selain itu, pelancong asing yang tidak atau belum lengkap vaksinasi tidak perlu menjalani kuarantin mulai 1 Jun, tetapi mesti memuat naik bukti keputusan RT-PCR negatif atau ATK profesional dalam tempoh 72 jam perjalanan menerusi Pas Thailand.

IKLAN

Dengan pelonggaran sekatan COVID-19 di negara itu, Thailand dijangka menerima tujuh hingga 10 juta pelancong asing tahun ini.

Dari 1 hingga 15 Jun, Thailand menerima 348,699 warga asing. Rakyat Malaysia mendahului senarai dengan 61,486, diikuti India (51,800), Singapura (31,580), Vietnam (18,885) dan Amerika (15,708).

Thailand dikunjungi hampir 40 juta orang yang membelanjakan kira-kira 1.91 trilion baht pada 2019.

Sepanjang 24 jam lalu, Thailand merekodkan 1,967 kes baharu COVID-19 dan 19 kematian. Setakat ini, Thailand mencatat 4,494,880 kes dan 30,422 kematian sejak wabak itu dikesan.

Sumber: BERNAMA

Nak cuti-cuti Malaysia bawa anak-anak ke Taman Tema, kat SINI pun syok!

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI