kl

Nampaknya peluang cerah untuk geng travel melancong ke beberapa negara terpilih sekiranya pintu sempadan dibuka semula tidak lama lagi.

Perkara ini diberitahu oleh Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Nancy Shukri.

Berkata dalam satu sidang media, kerajaan mempertimbangkan membuka sempadan negara bagi membantu merancakkan sektor pelancongan.

“Kini, kami di peringkat mengadakan rundingan dengan negara-negara seperti Singapura, Brunei, Korea, Jepun, Taiwan dan New Zealand yang dikenal pasti sebagai kawasan Zon Hijau,” katanya pada sidang media selepas melawat Pusat Kecemerlangan Teknikal Sarawak (CENTEXS) di sini hari ini.

Kerajaan Timbang Buka Sempadan Rancakkan Aktiviti Pelancongan, Berita Baik Buat Geng Travel Lawat Negara Zon Hijau
Nancy Shukri melihat pembungkusan kuih muih tempatan mengguna kotak khas pada lawatan rasmi ke Centre of Technical Excellence Sarawak (CENTEXS) hari ini. – Foto Bernama

Nancy berkata beliau menerima banyak permintaan daripada pemain industri pelancongan tempatan untuk mempertimbangkan perkara itu bagi memastikan perniagaan mereka terus bertahan.

IKLAN

“Bagaimanapun, perkara ini perlu dibincangkan dengan lebih lanjut bersama kementerian lain seperti Kementerian Kesihatan (KKM) bagi memastikan bahawa kebenaran itu diberikan untuk membantu meningkatkan sektor pelancongan di negara ini,” katanya.

Ditanya sama ada gelembung perjalanan zon hijau membantu meningkatkan sektor pelancongan, Nancy berkata: “Ya, malah bilik di hotel-hotel seperti Langkawi telah penuh ditempah. Jadi, ia merupakan inisiatif yang bagus khususnya untuk sektor pelancongan.”

Kerajaan Timbang Buka Sempadan Rancakkan Aktiviti Pelancongan, Berita Baik Buat Geng Travel Lawat Negara Zon Hijau
Foto: Google

Sementara itu, Nancy turut menggesa pelancong dari zon hijau yang mengembara ke tempat lain supaya mengamalkan prosedur operasi standard (SOP) terutamanya dalam mengekalkan penjarakan fizikal ketika bercuti.

IKLAN

“Kita tidak mahu kes COVID-19 semakin meningkat apabila kerajaan meluluskan gelembung perjalanan zon hijau kerana akhirnya ia akan memberi kesan terhadap ekonomi khususnya sektor pelancongan di negara kita,” katanya.

Kerajaan Timbang Buka Sempadan Rancakkan Aktiviti Pelancongan, Berita Baik Buat Geng Travel Lawat Negara Zon Hijau

SUMBER: BERNAMA

IKLAN

Artikel Berkaitan:

Bertemu Jodoh Ketika Mendaki Gunung, Pasangan Ini Hasrat Tawan Annapura Base Camp Nepal, Bila Covid-19 Berakhir

Dah Boleh Rentas Negeri Balik Kampung Atau Bercuti, Ini Doa Boleh Diamalkan Elak Perkara Buruk Sepanjang Perjalanan

Makan Dalam Laman Tebu! Port Viral Terbaru Khusus Untuk Instaworthy

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI