AirAsia Group Bhd mengumumkan penutupan operasi AirAsia Japan Co Ltd untuk mengurangkan beban kewangan syarikat dan kumpulan.

Keputusan itu diambil berikutan situasi operasi yang amat mencabar di Jepun yang semakin teruk oleh pandemik COVID-19. Sekatan perjalanan dan keadaan yang tidak menentu menjejaskan permintaan untuk perjalanan perniagaan dan percutian menyebabkan pengurangan dan pembatalan penerbangan. Faktor ini telah memberi impak kepada keupayaan syarikat untuk terus beroperasi.

IKLAN

Kumpulan AirAsia Umum Tutup operasi AirAsia Japan Serta Merta Kumpulan AirAsia Umum Tutup operasi AirAsia Japan Serta Merta

IKLAN
IKLAN
  • Penutupan hanya menjejaskan penerbangan domestik dan antarabangsa yang dikendalikan oleh AirAsia Japan di Jepun dengan kod surat DJ. Sejak penubuhannya pada Julai 2014, syarikat telah menjalankan penerbangan domestik dan antarabangsa dari pangkalannya di Lapangan Terbang Antarabangsa Chubu Centrair, terletak di luar Nagoya.
  • Ia tidak menjejaskan penerbangan lain ke dan keluar dari Jepun yang dikendalikan oleh syarikat penerbangan lain dalam Kumpulan AirAsia.
  • Perkhidmatan antarabangsa ke Jepun, dari Malaysia, Thailand dan Filipina akan disambung semula pada masa depan selepas sekatan perjalanan ditarik balik dan sempadan dengan Jepun dibuka semula.
  • Langkah lanjut kepada keputusan ini akan dibuat mengikut undang-undang dan peraturan termasuk Akta Aeronautik Awam Jepun. Kami telah membatalkan semua penerbangan. Semua pelanggan yang terjejas akan dihubungi melalui e-mel dengan maklumat lanjut dalam masa tujuh hari akan datang.

image via google | Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI