Malaysia sekali lagi berada di pentas dunia apabila seorang chef negara ini berjaya meraih pingat emas dalam sebuah pertandingan masakan di Dublin, Ireland.

Siti Safura Mohd Tawil mendapat tempat pertama dalam pertandingan kelas masakan Asia-India di pertandingan Kulinari Chef Ireland 2020 (Chef Ireland Culinary Competition) yang dianjurkan oleh barisan panel chef dari Ireland. Namun, apa yang menarik apabila Safura mempertaruhkan menu kegemaran rakyat Malaysia iaitu resepi Nasi Lemak Bunga Telang dalam pertandingan itu.

Resipi Nasi Lemak Bunga Telang Rangkul Emas Di Ireland!

IKLAN

Menerusi perkongsian gambarnya bersama pingat di laman sosial Facebook, Safura memaklumkan dia dianugerahkan pingat emas itu dalam pertandingan yang diadakan di Pameran Food & Bev Live 2020 semalam.

IKLAN

Chef Ireland culinary competition 2020 ☘️🇮🇪Alhamdulillah, Gold for Nasi Lemak Bunga Telang🍛🥇🇲🇾.Thank you to Malaysian Ambassador TYT Encik Zakaria Nasir and wife Puan Junainah for your endless support ✨..Also thank you to Chef Boy, Chef Fauzan, Dr. Esa and Sir Razman for your advices and opinion. Really appreciate it!.Walaupun masih demam, Allah izin juga, Thank you Allah♥️. #Doneexam .Safura Tawil5 February 2020Cook for Malaysian Ambassador in Dublin, Ireland 🇮🇪

Posted by Safura Tawil on Wednesday, 5 February 2020

“Terima kasih Duta Besar Malaysia TYT Encik Zakaria Nasir dan isteri Puan Junainah untuk sokongan yang tidak terhingga,” tulis Safura. Juga terima kasih kepada Chef Boy, Chef Fauzan, Dr. Esa dan Tuan Razman untuk nasihat dan pandangan. Sangat dihargai,” tambahnya lagi.

IKLAN

Sebab itu, jangan main-main dengan nasi lemak kita! Kalau ada yang kutuk nasi lemak kita ‘meloyakan’ atau mengubah resepi asal kononnya lebih baik memang buruk padahnya.

Sumber: AstroAwani

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI