Nampanya geng jiran sebelah sudah boleh travel dekat-dekat walaupun hanya belayar di atas kapal.

Perkongsian wanita ini Mira Liyana yang berasal dari Malaysia tetapi bekerja di sana memberitahu pengalaman menaiki cruise di Singapura selepas hampir dua tahun tidak pergi ke mana-mana.

Menurutnya kes tempatan Covid-19 di sana tidak begitu tinggi menyebabkan keraajaan melonggarkan untuk pergi bercuti.

Tips & trick naik cruise dengan budget bawah 1k (SGD 296 ~ RM888)

– Dream Cruise Singapore 30/6 – 2/7 (3hari 2 malam)
– Cruise to nowhere. Absolutely nowhere. Pusing2 Singapore lalu Indonesia & Malaysia je.
– Beli pakej dengan agent Liezel C. Balatbat yang sangat friendly & sabar melayan macam2 soalan. Highly recommended plus murah compared to Klook. Siap bagi diskaun lagi.
– Total all in $296 including gratuity, antigen test & port tax. (Gratuity paid onboard)
– Price depends hari apa. Ni yang termurah sebab hari rabu – jumaat. If weekend or public holiday lagi mahal. Capacity of the cruise is capped at 50% due to covid. So okay la tak ramai sangat.

IKLAN
Main deck kat level 16
Sunblock all over your body too because it’s super duper hot.
Bawak topi sebab cuaca panas sampai ke otak.

Perjalanan:

– Departure from Marina Bay Cruise Center (mrt terdekat ialah Marina South Pier). 9mlm baru kapal gerak.
– Check in luggage dibuka dari 10pagi hingga 12 tengahari. Taknak check in pun takpe. Passport jangan lupa bawak.
– Antigen rapid test is mandatory. You will be denied boarding if tested positive. Timing is 12.30 but please be there 10 to 20 mins early. Result will be out around 30minutes.

Turun mrt terus nampak cruise 😍 Jalan kaki 10 minit dari mrt. Ada bas nombor 400 tapi kena tunggu 20minit
Swab test before boarding. Datang awal for the swab test so you have more time on the cruise.
Our balcony room. Credit pic from website.
Bring your tracey device and need to tap access card everywhere. Any damage/ hilang tracey kena bayar denda $25.

Kemudahan disediakan:

– Food is decent but nothing to shout about. Ada international, malay, india, western & banyak pilihan. Snacks 24hr. Once onboard you can take your snacks. Dinner available from 6pm.
– Only 3 restaurants yang free tapi cuma 1 yang halal which is The Lido restaurant. No buffet. Crew yang akan serve food due to covid.
– Download Dream Cruise apps before boarding. Situ boleh tengok schedule & booking performance show. Kena cepat sebab capacity limited due to covid control.
– Wifi is available tapi cuma untuk connect dengan Dream Cruise apps sahaja. Ada pakej wifi disediakan untuk whatsapp & social media. It’s quite expensive and not worth it.
– Once onboard, the first thing yang kena buat book pool & jacuzzi sebab cepat full. Book jacuzzi kat deck 17 untuk view cantik menghadap laut.
– Upgrade to palace suite by topping up $700 plus for 2 pax. Sesuai untuk yg nak honeymoon. Ada private jacuzzi, pool & personal butler siap. And you can enjoy unlimited food meals at all restaurants.
– Free entertainment like jacuzzi/pool, cinema by the sea, water slides & sports – ping pong, wall climbing, rope course, mini golf. Barely paid for anything else except spa, dreamboy show, virtual game etc. Sila bawak sport shoes untuk sport activities.

Rope course belah kiri & zip line belah kanan. Kena lalu rope course dulu baru boleh pergi zip line. Don’t forget your sport shoes else crew tak bagi main.
Zip line above the ocean.
Rope course.
Takde orang sebab kena book. Turn by turn.
Jacuzzi ada 4. 2 kat deck 16. 2 lagi deck 17. Limited for one hour only! Lebih sikit pun dah kena suruh keluar. So pastikan datang punctual supaya tak rugi masa.
Jacuzzi deck 16. Deck 17 lagi cantik. Ocean view.

Perlu Dibuat:

– Super strict social distancing ambassador. Baru keluar pool seinci dah jerit suruh pakai mask
-Check in & check out pun smooth. Just wait in your room nanti they announce when is your turn to disembark. Crew pun akan ketuk pintu panggil. Very well organised.

IKLAN

Keseluruhan:

– Overall it’s a good experience but would be more fun if takde covid sebab this time tak semua bukak. Okay lah since we can’t travel yet kan.
– Honestly,3d2n memang tak cukup untuk explore habis semua. Check in around 3pm then 3rd day tu dah kena disembark early morning so not counted la.
– Definitely worth the price, but maybe next time kena try Royal Carribean pulak . Cepatlah habis covid ni

Giant outdoor chess set.
Waterslide tak payah booking.
Cinema of the sea.
Snacks 24hr.
Sunset view.
Petang-petang duduk balcony sambil layan sunset dengan view Marina Bay Sands kat belakang.
TQ Dream Cruise for a dreamy experience.

Artikel Berkaitan:

IKLAN

6 Destinasi Menarik Untuk Bawa Anak-Anak Berhibur Sambil Belajar Tamat PKP Nanti

Lepas 2 Tahun Tak Travel, Wanita Asal Malaysia Ini Lepas Gian Bercuti Di Cruise Menyelusuri 3 Negara

26 Taman Tema Berbeza Penuh Kejutan, Bakal Menanti Pengunjung Di Genting SkyWorld Tahun Ini