airport

Bukan 15 tetapi semua tujuh rakyat Malaysia yang terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino di Manila sebelum ini dibenarkan memasuki Filipina.

Menurut Wisma Putra, ia susulan tindakan pantas yang dilakukan oleh Kedutaan Besar Malaysia di Manila.

“Wisma Putra dengan sukacitanya memaklumkan bahawa tujuh rakyat Malaysia yang terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino dibenarkan memasuki Filipina, berikutan tindakan pantas Kedutaan Malaysia di Manila. Kudos team @myembassymanila,” tulis Kementerian Luar Malaysia (Wisma Putra) di laman Twitter.

7 Penumpang Berjaya Masuk Filipina Lepas Terkandas Beberapa Jam Di Airport. Gara-Gara  Sijil Vaksinasi My Sejahtera Tak Diterima!

Terdahulu, dilaporkan Kedutaan Besar Malaysia membantu 13 rakyat Malaysia yang terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino untuk memasuki Filipina.

Bagaimanapun, Wisma Putra mengesahkan jumlah rakyat Malaysia yang terlibat ialah tujuh orang dan bukan seperti yang dilaporkan.

IKLAN

Mereka tidak dibenarkan masuk ke republik itu dan dimaklumkan bahawa sijil vaksin digital Malaysia dalam aplikasi MySejahtera bukanlah bukti vaksinasi yang boleh diterima.

Pengembara yang terjejas memberitahu media Malaysia bahawa pasport mereka telah dirampas dan diberitahu bahawa mereka akan dihantar pulang pada Selasa.

Mereka juga terpaksa berada di lapangan terbang buat sementara waktu kerana tiada kemudahan hotel disediakan.

IKLAN

7 Penumpang Berjaya Masuk Filipina Lepas Terkandas Beberapa Jam Di Airport. Gara-Gara  Sijil Vaksinasi My Sejahtera Tak Diterima!

Turut dilaporkan bahawa Duta Besar Malaysia ke Filipina bertemu sendiri dengan para penumpang yang terkandas di lapangan terbang dan sedang mengemukakan rayuan timbal balik vaksinasi.

Namun, buat masa ini masih belum menerima maklum balas daripada pihak berkuasa Filipina.

IKLAN

Sumber: Mstar

Artikel Lain:

Itinerary Daytrip JB-Kluang-JB, Enjoy Layan Anak-Anak Bercuti Dekat-Dekat Je Naik Train

Meriahkan Suasana Tahun Baru Cina Dengan Mengunjungi 5 Pusat Beli Belah Tampil Meriah Dekorasi Menarik!

Staycation Atas Air Di Muara Marine Resort, Sungai Besar Dengan Harga Diskaun. Lagi Best Dapat Makan Ikan Bakar Segar!

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI