Sesuatu benda yang biasa tapi kalau dibuat dengan penuh kreativiti, akan menghasilkan satu benda yang sangat unik dan menarik untuk tatapan mata, betul tak? Macam tu juga dengan sains dan teknologi. Kalau dulunya jurutera rigid dengan rekaan bentuk yang sofistikated, tapi kini tidak lagi.

Pusat janakuasa solar terbaru di Datong, China, memutuskan untuk menjadi kreatif dengan rekaan baru mereka. China Merchants New Energy Group salah satu operator tenaga bersih terbesar di China, membina 250 ekar ladang solar dalam bentuk Panda.

Ladang solar berbentuk panda di China.

Digelar Janakuasa Panda, ia mampu menjana 3.2 billion kilowatt perjam tenaga solar selama 25 tahun. Ini dijangka mengurangkan penggunaan arang yang selama ini digunakan untuk penghasilan elektrik, dan menurunkan penghasilan karbon sebanyak 2.74 juta tan.

China Merchants New Energy Group bersama United Nations Development Program (UNDP) menghasilkan projek Janakuasa Panda. Projek ini adalah usaha besar memberi kesedaran kepada orang mudah di China tentang tenaga bersih. Grup ini berharap membina lebih banyak bentuk Panda pada solar sistem mereka dalam masa 5 tahun akan datang.

Comelkan bila tengok dari atsa?