Sesuatu benda yang biasa tapi kalau dibuat dengan penuh kreativiti, akan menghasilkan satu benda yang sangat unik dan menarik untuk tatapan mata, betul tak? Macam tu juga dengan sains dan teknologi. Kalau dulunya jurutera rigid dengan rekaan bentuk yang sofistikated, tapi kini tidak lagi.

Pusat janakuasa solar terbaru di Datong, China, memutuskan untuk menjadi kreatif dengan rekaan baru mereka. China Merchants New Energy Group salah satu operator tenaga bersih terbesar di China, membina 250 ekar ladang solar dalam bentuk Panda.

IKLAN
Ladang Solar 250 Ekar Bentuk Panda, Nampak Comel Bila Tengok Dari Udara
Ladang solar berbentuk panda di China.

Digelar Janakuasa Panda, ia mampu menjana 3.2 billion kilowatt perjam tenaga solar selama 25 tahun. Ini dijangka mengurangkan penggunaan arang yang selama ini digunakan untuk penghasilan elektrik, dan menurunkan penghasilan karbon sebanyak 2.74 juta tan.

IKLAN
IKLAN

China Merchants New Energy Group bersama United Nations Development Program (UNDP) menghasilkan projek Janakuasa Panda. Projek ini adalah usaha besar memberi kesedaran kepada orang mudah di China tentang tenaga bersih. Grup ini berharap membina lebih banyak bentuk Panda pada solar sistem mereka dalam masa 5 tahun akan datang.

Ladang Solar 250 Ekar Bentuk Panda, Nampak Comel Bila Tengok Dari Udara
Comelkan bila tengok dari atsa?
Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI