Bayangkan satu keluarga yang sedang bergelak ketawa riang, berjalan bersama dalam hutan hujan tropika sambil menyentuh rumput dan dedaunan, membuat BBQ di hadapan khemah, dan mengira bintang di malam hari bersama.

Semua ini bukan saja memberi kesan yang positif terhadap mental dan fizikal, tetapi lebih mendalam lagi dari segi emosional setiap ahli keluarga. Jadi, kalau anda rasa membawa keluarga pergi bercuti adalah sesuatu yang membazir, ternyata anda salah!

Bercuti bersama keluarga tidak semestinya perlu memilih lokasi yang serba mewah atau jauh nun di negara asing. Di negara kita juga banyak jenis percutian keluarga yang menarik boleh dipilih. Antaranya percutiaan ala glamping.

Ini ada cadangan lokasi glamping menarik daripada Pak Adam Bercuti yang penting selesa untuk seisi keluarga.

IKLAN

Tak jauh dari ibu kota kuala lumpur, lebih kurang kalau tak jem sekitar 45 minit dan kalau jem dalam 1 – 2 jam melalui highway gombak – karak. Kalau nak lagi rare , santai, korang boleh ikut route 68 melalui gombak lama. Korang boleh layan satu kampung Janda Boek kata dak dak keyell.

Tapi bukan Janda yg Boek dicari, malah kedamaian dan kehijauan alam semulajadi yg ditujui. Kedudukan kampung tradisional Melayu di lereng Banjaran Titiwangsa dalam daerah Bentong, Pahang.

Aktiviti Glamping, pertama kali aku pernah join masa 2009, di Ampang Look Up Point, sekarang dah tutup dan takda dah sebarang aktivit kat sana. Sekarang aktiviti Glamping nih dah mula mendapat minat dikalangan pencinta alam semulajadi yg nak relaks dan menenangkan fikiran bersama ahli keluarga tercinta.

“Canopy Villa Glamping, Kg Sum Sum , Janda baik”. Tak nak cerita banyak boleh lihat foto, tapi korang boleh try, selesa dan modern. Aku dah try