Kalau ada yang terlepas untuk saksikan supermoon dikenali sebagai Pink Moon pada bulan lalu, kini anda berpeluang untuk saksikan sekali lagi pada malam ini.

Bersiap sedia untuk menantikan kemunculan fenomena bulan purnama gergasi atau Super Flower Moon untuk kali keempat dan terakhir buat tahun 2020 ini.

Foto: Bernama

Fenomena bulan purnama sepenuhnya itu dijangka akan muncul pada Khamis, 7 Mei malam ini pada jam 7.18 malam (waktu Malaysia) iaitu apabila bulan mula mendekati garisan cakerawala. Menurut kenyataan National Aeronautics and Space Administration (NASA), fenomena ini akan mula dapat dilihat bermula Selasa lalu sehingga Jumaat, 8 Mei 2020.

IKLAN
Foto: bharian
Foto: forbes.com

Pada Mac lalu, warga dunia termasuk Malaysia telah pun melihat kemunculan Supermoon yang dikenali sebagai Worm’s Moon dan diikuti Pink Moon pada April. Namun, perbezaan Super Flower Moon ialah ia akan kelihatan 14 peratus lebih besar dan 30 peratus lebih terang daripada bulan purnama biasa.

Baca: https://www.libur.com.my/netizen-kongsi-foto-fenomena-super-pink-moon-di-kediaman-masing-masing-ketika-pkp/

IKLAN

Supermoon atau bulan purnama gergasi ini juga memiliki nama-nama lain seperti Bulan Tanam Jagung (Corn Planting Moon) dan Bulan Susu (Milk Moon). Istilah “Supermoon” berasal dari seorang pakar astrologi, Richard Nolle pada tahun 1979. Ia merujuk kepada bulan baru atau bulan purnama yang tercipta pada 90 peratus perigee, atau titik kedudukan antara bumi dan orbit yang tertentu.

IKLAN
Foto: express.co.uk

Fenomena ini berlaku apabila bulan mendekati Bumi pada jarak sekitar 360,000 kilometer. Dengan itu, bulan akan kelihatan lebih besar dan terang daripada biasa. Kemunculan Supermoon yang seterusnya pula dijangka pada 27 April 2021 dan 26 Mei 2021.

Sumber: astroawani