Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan fenomena Supermoon iaitu bulan penuh paling besar dan dekat dengan bumi pada malam 8 April.

Gunakan peluang ketika dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikediaman masing-masing untuk melihat bulan penuh paling besar dengan mata kasar sendiri bergantung kepada keadaan cuaca dan kawasan yang dilihat.

Fenomena yang boleh dilihat dengan mata kasar itu mengakibatkan bulan kelihatan lebih besar dan jelas daripada biasa. Fenomena itu adalah kejadian yang biasa berlaku kerana pergerakan bulan yang sentiasa mengorbit bumi setiap tahun.

IKLAN
foto:siraplimau
foto: pinterst (Kamrul Arifin Mansor
foto: juiceonline

Perkongsian daripada facebook rasmi Planetarium Negara

Fenomena Supermoon pada 8 April ini juga berlaku dalam tempoh Arahan Kawalan Pergerakan (PKP) akibat wabak Covid-19 ini,bolehlah kita isi masa malam kita di rumah dengan cuba menikmati fenomena Supermoon sepanjang malam dan cuba rakamkan gambar Supermoon 8 April 2020 dan kemudian bolehlah di kongsikan di facebook Planetarium Negara. **bergantung pada cuaca. Selamat mencerap “ Super-Pink-Moon”.

IKLAN

IKLAN

Rata-rata orang ramai yang menghantarkan gambar di ruangan komen Planetarium Negara menyatakan rasa keterujaan mereka untuk memerhati keindahan suasana tersebut dan merakam gambar untuk kenang-kenangan.