Malaysia negara yang bertuah hidup dalam aman dan damai. Malaysia telah mengharungi pelbagai suka-duka dan sekaligus mematangkan dan mendewasakan Malaysia sebagai sebuah negara yang berdaulat serta aman sentosa.
Malaysia Negara Ke-16 Paling Aman Di Dunia. Bangga Tak?

Terbaru, Malaysia diletakkan pada kedudukan di tangga ke-16 negara paling aman di dunia menerusi laporan Indeks Keamanan Global (GPI) 2019. Laporan GPI tersebut turut mengiktiraf Malaysia sebagai negara ketiga paling aman di Asia Tenggara selepas Jepun dan Singapura.

IKLAN

Sebagai rakyat Malaysia, pasti ia sesuatu yang membanggakan. Laporan GPI ini adalah penting kerana ia akan menarik perhatian terutama pelabur dan pelancong asing untuk datang ke Malaysia. Malaysia berada di kedudukan yang baik berbanding tangga ke-26 pada 2018.
Malaysia Negara Ke-16 Paling Aman Di Dunia. Bangga Tak?

Oleh itu tidak perlu ragu-ragu untuk datang berkunjung ke Malaysia. Negara kita sentiasa komited dalam mempertingkatkan soal keselamatan terutama diperairan Sabah dan Sarawak bagi mengekang ancaman anasir luar dan pencerobohan termasuk penculikan yang kerap berlaku di sana. Keselamatan di Sabah dan Sarawak adalah terkawal dengan pelaksanaan pengoperasian daripada ketiga-tiga perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) iaitu Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). Malah, ATM juga masih mengekalkan komitmen dan peranannya bersama ESSCOM dengan memperkukuhkan kawalan keselamatan di Zon Keselamatan Pantai Timur Sabah (ESSZONE).
Malaysia Negara Ke-16 Paling Aman Di Dunia. Bangga Tak?

Sumber: Bernama

IKLAN
IKLAN
Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI