Baru-baru ini, kita dikejutkan dengan kes kemalangan jiwa yang mengorbankan seorang kanak-kanak lelaki berusia enam tahun yang lemas dalam kejadian kepala air di Sungai Kedondong, Jalan Batang Kali Bayu Dingin dekat Kuala Kubu Bharu Selangor.
Mandi Sungai Memang Seronok, Tapi Kena Ambil Tahu Tanda ‘Kepala Air’ Datang

Foto:HMetro

Dalam kejadian sekitar jam 3 petang, kegembiraan pengunjung bersantai sambil mandi-manda di kawasan reakreasi tersebut bertukar panik dengan kejadian kepala air. Dalam kejadian tersebut terdapat 16 individu membabitkan tiga kumpulan berkelah di kawasan itu terperangkap akibat kepala air dengan lima daripadanya dihanyutkan arus deras. Seorang wanita dipercayai naik sendiri ke tebing, manakala dua lelaki berjaya menyelamatkan diri dengan duduk di atas batu sementara seorang lagi wanita diselamatkan anggota bomba.

IKLAN
IKLAN
IKLAN

Kejadian kepala air sering berlaku di kawasan air terjun dan sungai tumpuan ramai. Kecelakaan akibat kepala air bukan sahaja membabitkan lemas, tetapi boleh menyebabkan kecederaan serius sekiranya berlaku rempuhan sampah atau balak yang dibawa arus, yang mungkin juga boleh membawa maut.
Mandi Sungai Memang Seronok, Tapi Kena Ambil Tahu Tanda ‘Kepala Air’ Datang

Mandi Sungai Memang Seronok, Tapi Kena Ambil Tahu Tanda ‘Kepala Air’ Datang

Kejadian terperangkap dalam 'kepala air' dapat dielakkan sekiranya pengunjung peka dengan persekitaran dan perubahan cuaca di kawasan pusat rekreasi air terjun atau sungai.Oleh itu semua individu tidak kira peringkat umur perlu sentiasa berwaspada dengan perubahan kawasan sekeliling. Ajar keluarga anda, kanak-kanak, rakan dan sesiapa sahaja panduan mengesan tanda-tanda bakal berlaku 'kepala air'
Mandi Sungai Memang Seronok, Tapi Kena Ambil Tahu Tanda ‘Kepala Air’ Datang

Basic survival tips utk mengenali kepala air harus di pelajari oleh setiap parent campers, dan diberi pendedahan kepada anak-anak. Salah satu antaranya :
1. Buih-buih yang timbul dengan banyak dari permukaan air yang datang dari hulu.
2. Daun-daun /sampah-sampah /batang kayu di bawa bersama deras air.
3. Perubahan warna air yang datang dari hulu, kebiasaan air berubah jadi warna gelap dari tone air biasa (terhasil dari pergolakkan keladak/sampah/mendapan).
4. Deru angin dan deras air berubah dengan laju dan bunyi lebih kuat. Ada sebab kenapa org tua-tua tak kasi buat bising /hingaq bila masuk hutan, supaya kita lebih peka dengan perubahan alam.
5.Kawasan berpotensi kepala air mempunyai bentuk geografi tadahan hujan yang besar dan kurang pecahan aliran air.
6. Walaupun hujan jauh dari kawasan rekreasi, kepala air masih boleh berlaku.
7. Tanda-tanda kesan kepala air pernah berlaku di kawasan tersebut boleh dilihat di tebing-tebing sungai atau aliran air.
8 Dari jauh kadang-kala boleh dengar bunyi batu & kayu itu menandakan kepala air yang sangat kuat dan besar sedang menghampiri.
9. Daun-daun hijau secara tiba-tiba ada banyak dalam sungai.
10. Kita tak nampak hujan di puncak bukit, jadi sekiranya nampak awan mendung dan terdengar guruh atau serta paras air mula meningkat, lebih baik tinggalkan lokasi terbabit dengan segera.
Mandi Sungai Memang Seronok, Tapi Kena Ambil Tahu Tanda ‘Kepala Air’ Datang

Image via google | Sumber: Alya Ammar Qary via Family Camping Malaysia

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI