Cuti hujung minggu, cuti sekolah atau cuti perayaan apa sahaja, Pulau Langkawi sering menjadi pilihan destinasi untuk bercuti. Selalunya, cara popular ke Langkawi, pengunjung gemar menggunakan khidmat penerbangan udara atau menggunakan perkhidmatan feri. Sampai sahaja di Langkawi, kereta sewa atau khidmat teksi akan digunakan sepenuhnya selama percutian mereka di Langkawi.

Jarang la ada yang nak bawa masuk kenderaan sendiri ke Pulau Lagenda ini, kecuali mereka yang perlu berkhidmat atau berkerja di Langkawi. Jika anda datang ke Langkawi dengan keluarga yang besar atau dengan rakan-rakan yang ramai, ada yang mencadangkan untuk bawa kereta persendirian sahaja kerana lebih jimat. Ini ada beberapa panduan yang dikongsikan buat anda yang plan bawa kereta sendiri masuk ke Pulau Langkawi.

PERKONGSIAN 1

Ini pengalaman pertama kami bawa kereta naik feri ke Pulau Langkawi dari jeti Kuala Perlis. Ada dua syarikat perkhidmatan feri angkut kenderaan untuk ke Langkawi, iaitu Langkawi Auto express dan Ro-Ro. Kami pilih Auto express. Masa perjalanan dalam 2 jam (berbanding 1jam15min jika dengan feri penumpang).

Kos terlibat:
Tambang pergi-balik:

  • Kereta Sedan, 1.6cc : RM300 (booked online)
  • Dewasa x 1 : RM36 (Driver free je)
  • Kanak2 x 2 : RM52

TOTAL: RM388nett.

Kalau nak bandingkan dengan naik feri penumpang:
1)Tambang feri pergi balik:

  • Dewasa x 2 : RM72
  • kanak2 x 2 : RM52

2)Parking kereta di jeti : RM10 x 4 = RM40

3)Sewa Kereta di Langkawi : RM100 x 4 = rm400

TOTAL: RM564

  • Jika pergi 3hari 2malam pun masih lagi jimat dengan bawa kereta sendiri
  • Lagi kecil cc kereta, sedan, lagi murah harga tiket
  • Tak perlu beratur panjang, jalan jauh2. Hanya duk dalam kereta tunggu check in.
  • Beli barang kat Langkawi pun tak perlu risau dengan beg akan berat dan susah nak bawa
  • Tempat duduk penumpang dalam feri ni amat selesa, luas dan tak akan penuh. Ada meja, ada gerai, anak2 boleh berlari2.
  • Boleh bebas lepak2 di dek, bergambar di puncak feri dengan menikmati permandangan.

Jika nak gunakan perkhidmatan RoRo atau Auto Express ni, pastikan tempah awal2, se awal tempahan dibuka (dalam 1-2 bulan sebelum tarikh), sebab ianya akan cepat je sold-out.

Kredit : Mohd Khairol Haswadi

PERKONGSIAN 2

  • Dari jeti kuala perlis ke jeti tanjung lembong,kuah di Langkawi
  • Terdapat 3 syarikat sahaja iaitu Roro Ferry Services, Langkawi Auto dan Dibuk Cargo
  • Lebih baik book secara online, sebab takut penuh semasa walk-in. Kami bernasib baik kerana ada kosong semasa walk in.
  • Trip ferry tak banyak, sehari satu atau dua trip sahaja
  • Harga mengikut jenis kenderaan dan cc , termasuklah motor ( rujuk gambar)
  • Harga penumpang adalah berasingan sekitar RM 36-39 return
  • Sebelum cek- in kereta, perlu dapatkan dokumen dan pass di pejabat syarikat
  • Patuhi masa cek in kerana kereta perlu beratur mengikut jenis kenderaan dan pemeriksaan kastam di Langkawi perlu mengikut masa ditetapkan.
  • Tiada pemeriksaan kastam semasa di jeti kuala perlis, semasa cek in kereta di jeti langkawi,seorang penumpang perlu turun dari kereta untuk menjawab soalan2 pegawai kastam
  • Hampir saya terlupa, dokumen yang perlu di bawa ialah salinan geran ,ic atau salinan ic.
  • Semasa di dalam feri boleh tetap duduk di dalam kereta atau naik ke tempat duduk penumpang
  • Tempat duduk penumpang serupa perkhidmatan feri biasa,ada tv dan aircond
  • Terdapat juga tandas dan cafe untuk membeli makanan
  • Perjalanan memakan masa sekitar 1 jam 45 minit
  • Di kuala perlis, Pejabat syarikat terletak di kawasan berhampiran masjid, bukan di dalam terminal feri biasa.

Kelebihan: Boleh pergi mana-mana yang kita suka, shopping barang banyak2 tanpa perlu membawa keluar barang, sesuai untuk warga emas dan OKU. Boleh juga sambung shopping di Pekan Rabu,Alor Setar

Sumber: FB Suhaizad Saifuddin San