Video Hutan Merapoh sekarang

#saveMERAPOH#alam milik Allah

Posted by Jabar Md Nasir on Thursday, 2 November 2017

Isu Hutan Merapoh yang rakus ditebang untuk pembalakan dan pertanian skala besar makin panas diperkatakan. Kini, sejak beberapa hari tular di media sosial ribuan gambar solidariti dengan tagline #savemerapoh telah dimuat naik bukan sahaja pencinta alam semulajadi di Malaysia, malah dari luar negara.

Nurulhuda, antara aktivitis media sosial yang menggerakkan kesedaran tagline #savemerapoh sehingga tular ke luar negara seperti USA, Siberia, Indonesia, Jepun dan India. Banyak gambar dimuat naik di Facebook, instagram dan twitter beserta tagline #savemerapoh. 

“Hutan Merapoh pernah menjadi lokasi TMMT (The Magnificent Merapoh Trail Run) yang juga disertai peserta luar negara seperti Jepun, USA, Taiwan dan lain-lain. Sudah tiga kali acara ini diadakan bagi mempromosi keindahan  Hutan Merapoh dan sistem gua semulajadi yang ada. Namun selepas aktiviti pembukaan hutan, kami tidak tahu apakah masa depan Merapoh”, jelas Pengasas Pertubuhan Save Merapoh Cave, Mohd Laili Basir.

IKLAN

Sehingga sekarang, belum ada penjelasan dari pihak bertanggungjawab mengenai perkara ini. Jom sokong #savemerapoh

Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!

IKLAN

Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!
Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!Selamatkan Hutan Merapoh Dari Tangan-Tangan Kapitalis!

 

IKLAN

Hutan Merapoh
Presiden Peka, Puan Sri Shariffa Sabrina Syed Akil berkata, aktiviti pembalakan dan pengeluaran pokok hutan yang sedang dijalankan di atas tanah seluas 668.79 hektar itu telah memusnahkan biodiversiti di kawasan berkenaan termasuk Gua Hari Malaysia yang merupakan antara gua batu kapur tercantik di Malaysia.

Menurutnya, hasil siasatan Peka mendapati, kawasan hutan yang sedang dibersihkan tersebut telah diserah milik kerajaan negeri kepada Lembaga Kemajuan Perusahaan Pertanian Corporation Sdn Bhd (LKPP) untuk tujuan pertanian berskala besar.

“Hutan kita dah tenat dan semakin sikit. Macam negara luar mereka pun ada balak, seperti di Kanada misalnya eksport mereka adalah kayu balak tapi tiap-tiap pokok yang dipotong akan ditanam semula tapi kita tidak, kita buat ‘cuci mangkuk’ potong habis,” katanya. Lagi berita dari Sinar Harian

 

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI