Jarang dengar orang dari Semenanjung yang terbang ke Sabah atau Sarawak untuk melakukan aktiviti camping.

Maklumlah banyak peralatan teknikal perlu kita bawa jika mahu melakukan aktiviti camping di sana.

Namun bagi sahabat Backpacker Buddies Malaysia, Norul Aswan Norzain tidak ada masalah dan seronok dapat melakukan aktiviti camping di Sabah untuk 5 hari 4 malam.

Misinya untuk mencari Akinabalu tercapai dengan menyaksikan pemandangan cukup indah di sana.

5 Hari Camping Di Sabah, Misi Mencari Akinabalu Tercapai

Trip Family Camping #20, #21 & #22 misi mencari Akinabalu View di Sabah baru-baru ni.

Day 1 (2 Mar 2022)
– Kuala Lumpur – Kota Kinabalu – Kota Belud
– Touch down Airport KK pukul 12pm.
– Sewa kereta dah deal siap2, so keluar dari airport terus amik kereta sewa.
– Kitorang sewa Bezza 5h4m RM480. Minyak sepanjang dekat sini RM70
– Camping gear kitorang bawak tent kecik muat 4 beranak, meja & kerusi yang foldable, flysheet, groundsheet, lampu, stove, cooking tools yg minimum. So lepas amik kereta sewa, terus singgah 99 speedmart untuk beli air mineral, makanan kering sikit dan gas.
– KK ke campsite lebih kurang 2 jam
– Untuk lunch tapau siap-siap dari KK, untuk dinner masak nasi, bawa Daging Salai frozen dan goreng telur.

Campsite review:
– Nohutu Eco Tourism 013-8034382
– Entrance fee per night: RM32 utk 2 adults 2kids (murah sangat!)
– Masa kitorang datang, takde orang lain langsung. Maybe sebab weekdays tapi masa ni cuti sekolah. Sangat heaven takde orang langsung
– Campsite sangat bersih, toilet super bersih! CO pun peramah
– Dari petang sampai dan keesokkan harinya rezeki dapat tengok Akinabalu. Amazing view
– Sungai sangat bersih, sejukkk
– Jangan lupa stay utk stargazing. New experience untuk kitorang

Day 2 (3 Mar 2022)
-Kota Belud – Kundasang
– Breakfast masak cekodok cicah lebihan Salai malam tadi
– Lepas mandi sungai, check out around 11am
– Bertolak ke Kundasang. Kota Belud – Kundasang lebih kurang 1.5 jam
– Before check in campsite kitorang jalan-jalan di pekan Kundsang dulu, Jalan di Kundasang War Memorial Park dan lunch di Bw Bus Restaurant
– Basically dekat Sabah lunch dekat luar, breakfast & dinner dekat campsite
– Check in 2nd campsite
– Dinner maggi kari. Dekat sini sejukkk, makan maggi memang padu

IKLAN

Campsite review:
– Hounan Ridge Farm 013-8506463
– Entrance fee per night:
– RM30 per adult
– RM25 per kid
– Sini memang famous bukan sebab camping je tapi chalet dia pun ramai stay. Masa haritu ada dalam 4-5 tents, tak crowded. Yang ramai, yang stay dekat chalet dia
– Toilet banyak, ada water heater dan ada cafe jugak dekat sini. Dan ada water dispenser dekat sini jugak
– Dekat sini pun rezeki dapat Akinabalu view

Day 3 (4 Mar 2022)
Kundasang
– Breakfast maggi goreng
– Check out around 11am
– Continue jalan-jalan area pekan Kundasang lagi. Pergi Rabbit Garden, Alpaca Club, lunch dan beli sayur, buah untuk bekalan di campsite seterusnya nanti
– Check in 3rd campsite
– Dinner Nasi + sambal sardin + telur dadar + sup sayur. Dekat sini paling sejukkkk. Dapat makan sup panas memang best
– Campsite review:
– The Hill Kinabalu 019-3195997
– Entrance fee per night:
– RM20 per adult
– RM10 per kid
– Dekat sini mencabar sikit sebab campsite atas bukit. Dari parking ke tapak campsite jenuh jugak kena angkut barang. Tapi bila sampai atas, berbaloi sangat dengan view
– Campsite paling sejuk, maybe sebab atas bukit. So please prepare baju sejuk
– Masuk hari ketiga ni, hujan turun lebat dekat sini, lagilah bertambah sejuk
– So dekat sini dapat sekejap je dapat tengok view Akinabalu huhu, selebihnya dilitupi kabus dan awan. Kalau tengok yang pernah datang sini, sini view paling dekat dapat tengok Akinabalu. It’s ok, maksudnya kena repeat lagi datang sini
– Ada toilet, sinki, water heater

IKLAN

Day 4 (5 Mar 2022)
– Kundasang – KK
– Breakfast cekodok cicah sambal sardin
– Check out around 11am
– Sambung jalan ke Desa Dairy Farm, Pekan Nabalu
– Jangan lupa beli ticket online kalau pergi Dairy Farm beli siap-siap. https://farmbooking.desaplus.com/
– Disebabkan anak-anak follow trip Mummy & Daddy dia, so day 4 ni kitorang reward anak-anak tido hotel di KK sebelum pulang ke KL
– Dinner Todak Waterfront

Day 5 (6 Mar 2022)
– KK – KL
-Check out 12pm, jalan-jalan di Pasar Filipina dan pulang ke KL
– Ada yang tanya tak penat ke pindah2 campsite?
– Disebabkan camping gear yang bawak yang light, 30 minutes settle dah setup tent semua.
– Kalau bawak tent yang biasa camping memang penat la. Dengan berat, besar, memang tak larat
– Maka berakhirlah Family Camping trip kitorang di Sabah
– Sangat-sangat seronok dan best sangat experience camping dekat Sabah.
– Ada rezeki boleh repeat lagi explore campsite lain

IKLAN

Happy sharing

Artikel Lain:

Gopeng Glamping Park, Tempat Syok Bercuti Termasuk Berbasikal Ke Gua Tempurung

Seronok Layan Kopi Panas Di Lojing Highland Campsite. Campsite Paling Sejuk, Sentiasa Berkabus Siang & Malam!!

Rasa Macam Pergi Oversea, Windmill Upon Hill Genting Highlands Port Hotel Best Untuk Instagrammable