Umum mengetahui tarian Makyung adalah seni tari tradisional masyarakat Melayu dan bertapak pada mulanya di negeri Kelantan. Malah, seni tari ini dikatakan wujud sebelum kedatangan Islam ke Tanah Melayu lagi. Makyung mendapat pengiktirafan antarabangsa apabila UNESCO mengiktiraf seni tari Makyung sebagai salah satu karya agung warisan.
Persembahan Makyung ‘Patuh Syariah’ Diterima Di Kelantan. Tidak Melibatkan Wanita & Unsur Ritual

Elemen yang digunakan dalam seni tari Makyung ini mempunyai unsur-unsur ritual, lakonan dan tarian sambil diiringi oleh instrument muzik dan vokal. Muzik adalah elemen yang sangat penting dalam setiap pementasan Mak Yong kerana muzik terutama daripada rebab digunakan untuk menarik penonton dan memaklumkan bahawa pementasan Makyung akan bermula.

Makyung pernah diharamkan oleh kerajaan Kelantan pada tahun 1991, seni tari ini menjadi satu pementasan Diraja oleh Kesultanan Kelantan sehingga sekitar 1920-an dahulu. Dek disebabkan oleh seni tari Makyung ini sering dikaitkan dengan unsur-unsur pemujaan dan dilihat memesongkan akidah dan melanggar syariat, menyebabkan seni tari Mak Yong ini diharamkan langsung di Kelantan. Namun selepas 28 tahun Makyung diharamkan, kini persembahan tradisional rakyat Kelantan iaitu makyung dibenarkan yang dipersembahkan secara patuh syariah telah mendapat sambutan daripada masyarakat negeri ini selepas tiga siri jelajah persembahan itu dilakukan.
Persembahan Makyung ‘Patuh Syariah’ Diterima Di Kelantan. Tidak Melibatkan Wanita & Unsur Ritual

IKLAN
IKLAN
IKLAN
  • Persembahan Makyung patuh syariah itu telah dilakukan di Tanah Merah, Jeli dan terkini di Pasir Mas. Sepanjang siri jelajah itu dilakukan ia mendapat sambutan dan telah diterima oleh masyarakat negeri ini walaupun persembahan seni tradisional itu diubah suai dan diharmonikan.
  • Makyung patuh syariah dalam persembahan tiada melibatkan peserta wanita dan jalan cerita memberikan manfaat kepada masyarakat selain tiada unsur-unsur ritual. Sebelum ini, media melaporkan kerajaan negeri akan membenarkan persembahan tarian tradisional Mak Yong di Kelantan sekiranya mematuhi syariat Islam.
  • Makyung patuh syariah yang dipersembahkan itu dilakukan dengan beberapa penambahbaikan iaitu mengetengahkan pelakon lelaki, penceritaan rakyat dengan unsur nasihat serta elemen kesenian yang menggambarkan kebudayaan Kelantan.
  • Ia tidak melibatkan unsur pemujaan dan mematuhi Enakmen Kawalan Hiburan Negeri Kelantan. Ia tiada seabarang unsur-unsur ritual pembukaan panggung, melibatkan watak-watak perempuan namun struktur asal persembahan masih dikekalkan.

Persembahan Makyung ‘Patuh Syariah’ Diterima Di Kelantan. Tidak Melibatkan Wanita & Unsur Ritual

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI