Malaysia kini sedang berada dalam fasa untuk menyiapkan bangunan pencakar langit kedua tertinggi di dunia selepas bangunan Burj Khalifa.

Kalau anda perasan, bangunan ini sudah jelas kelihatan di Kuala Lumpur dan tidak kira pada waktu siang atau waktu malam, menara tinggi ini antara yang menghiasi pemandangan langit kota metropolitan hari ini.

Merdeka 118, Menara Ke-2 Tertinggi Di Dunia Bakal Siap Tahun 2021. Tak Sabar! Merdeka 118, Menara Ke-2 Tertinggi Di Dunia Bakal Siap Tahun 2021. Tak Sabar!

IKLAN

Bangunan ikonik Permodalan Nasional Bhd (PNB), Menara Merdeka 118 mula dibina pada tahun 2014 dengan ketinggian 635m, bakal menjadi menara tertinggi di Malaysia dijangka siap pada tahun hadapan, 2021. Sudah tidak lama sahaja lagi untuk menunggu detik bersejarah ini.

Nama rasmi menara ini ialah Merdeka 118, bersempena lokasinya yang terletak di antara Stadium Negara & Stadium Merdeka. Pembangunan mercu tanda PNB, Menara Merdeka 118 yang berprestij itu akan menjadi penggabungan luar biasa seni bina bersejarah dan kontemporari yang terletak di kawasan Kuala Lumpur yang meriah. Menara Merdeka 118 tingkat menghadap dua mercu tanda negara, Stadium Negara dan Stadium Merdeka, di mana kemerdekaan Malaysia diisytiharkan pada tahun 1957.

IKLAN

Merdeka 118, Menara Ke-2 Tertinggi Di Dunia Bakal Siap Tahun 2021. Tak Sabar! Merdeka 118, Menara Ke-2 Tertinggi Di Dunia Bakal Siap Tahun 2021. Tak Sabar! Merdeka 118, Menara Ke-2 Tertinggi Di Dunia Bakal Siap Tahun 2021. Tak Sabar!

  • Reka bentuk menara pencakar langit ini diilhamkan daripada siluet & bentuk imej Tunku Abdul Rahman sewaktu baginda melaungkan laungan ‘Merdeka!’ pada 31 Ogos 1957.
  • Tapak asasnya yang berbentuk berlian pula diilhamkan daripada motif Songket Melayu. Bentuk-bentuk segi tiga pelbagai saiz pada permukaannya pula melambangkan kepelbagaian budaya di Malaysia.

Merdeka 118, Menara Ke-2 Tertinggi Di Dunia Bakal Siap Tahun 2021. Tak Sabar! Merdeka 118, Menara Ke-2 Tertinggi Di Dunia Bakal Siap Tahun 2021. Tak Sabar! Merdeka 118, Menara Ke-2 Tertinggi Di Dunia Bakal Siap Tahun 2021. Tak Sabar! Merdeka 118, Menara Ke-2 Tertinggi Di Dunia Bakal Siap Tahun 2021. Tak Sabar!

IKLAN
  • Keseluruhan kompleks Merdeka 118 ini dibangunkan dalam 3 fasa. Fasa 1, menara 118 tingkat tu sendiri. Fasa 2, mall dan taman rekreasi. Fasa 3, tiga buah menara kediaman kat sekeliling menara utama. Fasa 1 dan 2 akan siap pada 2021, manakala fasa 3 siap pada 2024.

Merdeka 118, Menara Ke-2 Tertinggi Di Dunia Bakal Siap Tahun 2021. Tak Sabar!

  • Anjung tinjau menara ini bakal menjadi anjung tinjau tertinggi di Asia Tenggara dan lif ke anjung tersebut akan menjadi panel lif kaca yang tertinggi di dunia! Ia hanya mengambil masa selama 65 saat sahaja untuk naik dari aras 1 sehingga aras 118.
  • Selain tu, pada bahagian bawah menara ini pula akan ada pusat membeli-belah 7 tingkat. Di bahagian luar, ada taman air pancut yang mengalir dari menara sampai ke hujung sepanjang Stadium Merdeka.
  • Nun jauh ke hujung taman pula, disediakan platform untuk orang ramai mengambil gambar kenang-kenangan. Platform ini berdekatan dengan stesen monorel Maharajalela.
  • Pada waktu malam, menara Merdeka 118 akan dinyalakan dengan ‘light strip’ yang bercahaya dan bergerak dari bucu ke bucu. Ia akan memberi pencahayaan yang berbeza dan futuristik jika dibandingkan dengan bangunan-bangunan lain di Kuala Lumpur.Menara ini juga bakal menyasarkan penarafan tiga platinum dalam pensijilan Kepimpinan dalam Reka Bentuk Tenaga dan Alam Sekitar (LEED), Indeks GreenRE dan Indeks Bangunan Hijau. Ini akan menjadikannya yang pertama di Malaysia mendapat penarafan sedemikian.

Sumber: Twitter @SkyscrapersMY

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI