Biasanya kita hanya membaca perkongsian mereka yang bercuti di pulau di sebelah Pantai Timur seperti Pulau Redang, Perhentian atau Kapas.

Pemandangan yang sangat indah dengan aktiviti menarik menjadi daya tarikan pengunjung untuk menikmati keindahan pulau-pulau ini.

Namun sebenarnya pulau di bahagian selatan juga tidak kurang menariknya. Misalnya yang terletak di negeri johor, iaitu Pulau Besar atau dulu dikenai dengan nama Pulau Babi  terkenal dengan keindahan dan kejernihan air lautnya.

Perkongsian wanita ini di Grup Backpackers Buddies Malaysia mengelar dirinya Cik Kiah memberitahu kunjungannya ke pulau ini pada tahun lalu.

BERCUTI DI PULAU BABI BESAR, MERSING JOHOR

Memandangkan sebelom ni dah banyak kali ke Pulau Redang dan Pehentian, kali ni aku plan nak try pulau belah Johor pulak iaitu Pulau Besar atau dulu dikenali sebagai Pulau Babi Besar. Jangan risau takda sekor pon babi sondol kat sini. Yang ada hanya keindahan dan kejernihan air laut dia aje. Lawa gila okeh!

Perjalanan dari Kl ke Mersing makan masa dalam 5 jam. Sampai je Jetty Mersing, boat akan bawak kami ke Pulau tu dalam pukul 12.30 tengahari.

View dari atas.
Lagenda pulau ni dulu dulu dan sebab apa dia bagi nama Pulau Babi Besar.
Bahagian reception dan bar.
Ni la sebahagian dari cottage kat resort.

Naik boat dari Jetty ke pulau plak ambik masa 30 minit . Dekat la jugak dengan daratan kalau ombak tak besar time tu

Resort yang Yah stay nama dia Mirage Resort Pulau Besar. Pulau ni agak privacy dan tak crowded sebab nya hanya ada 4 resort je kat sini.

Yah pilih Mirage Resort sebab baca feedback semua best dan good review kat Tripadvisor lepastu dia murah sikit dari resort lain. Cam biasa la sebelom book kena la survey dulu review baik ke tak baik.

IKLAN
Salah satu resort di Pulau Besar. Hanya ada 4 resort je di sini.
Ni dangau jenis A frame yang boleh muat 2,3 orang.
Duk sini sambil layan lagu.
Dah pon sampai resort nya. Comel lotey dangaunya.
Walaupon bilik basic namun tetap selesa dan bersih.

Apa yang best Mirage Resort ni lebih kepada konsep Kampung Style. Memang macam balik kampong la duk sini. Boleh la main kejar2 dengan ayam, itik dan angsa. Selepas itu sini chill2 dan tak crowded sangat dengan orang. Staff dan manager, Abang Man Coral pon memang sangat friendly dan jaga kami dengan baik sepanjang dekat sini

Untuk pakej pulak Yah amek 4D3N cottage A Frame types hanya RM620 per person. Nak pergi 2 atau 3 hari ke tak ada masalah cuma Yah prefer kalau kat pulau wajib pergi 4 hari sebab takut tak puas kalau kejap sangat.

Jalan ni port wajib bergambar.
Aktiviti berbasikal di pulau.

Jetty kayu ni lawa betul kalau shoot gambar.

Semua harga pakej tu dah termasuk
– Accommodation (air-cond)
– Return speed boat (Mersing – Resort – Mersing)
– 2 Breakfast + 1 Lunch + 2 Dinner (3D2N)
– 3 Breakfast + 2 Lunch + 3 Dinner (4D3N)
– Welcome Drink

IKLAN

Sebarang pertanyaan boleh contact kat bawah untuk booking
+6019-789 6355 (Christina)
+6019-777 6355 (Man Coral)
mirageislandresort@gmail.com

Ataupon booking thru website dia http://www.mirageislandresort.com.my/rooms.html

Banyak je aktiviti yang boleh buat dekat pulau ni antara nya, naik basikal keliling pulau, berkayak, snorkeling, memancing, jungle trekking dan berootidi.

Layan stargazing sambil heart to heart.

IKLAN

Yang rasa nak bercuti tapi tanak bersesak ramai orang tu Yah suggest sini lah tempat yang paling sesuai.

Happy holiday dalam new norma dan patuhi SOP yang ditetapkan ok.

Credit to photographer Joe Haraza

Artikel Berkaitan:

Industri Pelancongan Kembali Rancak. Langkawi & Pulau Di Terengganu Mula Dibuka Untuk Pengunjung!

Mengembaran & Melancong Secara Solo Dengan Selamat, Terutamanya Untuk Kaum Wanita!

10 Lokasi Wajib Lawat Yang Kaya Dengan Pelbagai Tarikan Menarik Di Kelantan!