Pada 2016, pendapatan pelancongan global berjumlah USD1.22 trillion. Hari ini, jumlah pendapatan pelancongan global adalah sama atau melebihi eksport minyak.

Di Malaysia, industri pelancongan berada di kedudukan kedua selepas industri minyak dan gas asli. Industri pelancongan memperoleh RM82.1 bilion pada 2016 dengan kehadiran 26.8 juta pelancong.


Visi baru Terengganu

Terengganu mahu memajukan sektor pelancongan selaras dengan aspirasi Kerajaan Persekutuan seperti yang ditunjukkan dalam belanjawan 2018.

Tahun Melawat Malaysia 2020 adalah kunci untuk Malaysia, dan Terengganu sedang mempersiapkan industri pelancongan sendiri untuk memanfaatkan dan menyokongnya.

Ini ditunjukkan oleh Terengganu dengan melantik PEMANDU Associates bagi membina Pelan Induk Pelancongan Negeri Terengganu 2018-2025.

Terengganu selama ini bergantung terhadap minyak dan gas asli yang menyumbang kira-kira 85% daripada ekonomi negara manakala pelancongan adalah pendapatan utama kedua yang menyumbang kira-kira 10% hingga 15%.

IKLAN
MINYAK MEROSOT: TERENGGANU FOKUS PELANCONGAN
Loji proses minyak dan gas asli di Kerteh

Kini, Terengganu akan mempelbagaikan asas pendapatan dan aktiviti ekonomi dari sektor pelancongan sekitar 30% hingga 50% daripada KDNK menjelang 2025.

Ini merupakan lonjakan kuantum yang menuntut transformasi struktur sektor pelancongan. Pada dasarnya ini adalah penukaran permainan bagi Terengganu.

Terengganu menyasarkan kehadiran 6.5 juta pelancong dan keuntungan sektor pelancongan sebanyak RM 6B menjelang 2025. Ini adalah pertumbuhan sebanyak 60% daripada 4 juta pelancong yang diterima pada tahun 2015. Sektor ini juga berupaya mewujudkan lebih 7000 pekerjaan.

Bagi merealisasikan aspirasi ini, Terengganu dengan kerjasama PEMANDU Associates sedang mengendalikan rancangan induk yang akan mengubah industri pelancongan dan mewujudkan model perniagaan yang mampan.

Ini bermakna pelancongan yang menyokong kualiti hidup rakyat Terengganu tanpa merosakkan sifat istimewa dan murni Terengganu.

IKLAN


Terengganu negeri kaya tarikan pelancongan

Terengganu mempunyai garis pantai terpanjang di Malaysia sejumlah 244km, Tasik Kenyir yang indah, Wetlands Setiu, pulau-pulau yang menakjubkan, hutan hujan tropika yang subur, senarai panjang tapak warisan, seni yang kuat, pelbagai warisan, dan tradisi adat yang baik.

MINYAK MEROSOT: TERENGGANU FOKUS PELANCONGAN
Pulau Perhentian Kecil

Makanan tradisional popular seperti nasi dagang, nasi minyak, ikan singgang dan keropok lekor, dan lain-lain adalah sesuatu yang perlu dicuba pelancong.

MINYAK MEROSOT: TERENGGANU FOKUS PELANCONGAN
Nasi dagang

Tasik Kenyir antara tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara serta mengandungi 340 pulau kecil. Ia adalah syurga pemancing. Wetlands Setiu pula adalah tanah lembap semula jadi terbesar di kawasan pantai timur Semenanjung Malaysia yang kaya dengan kepelbagaian bio diversiti.

IKLAN
MINYAK MEROSOT: TERENGGANU FOKUS PELANCONGAN
Keindahan alam semulajadi di Tasik Kenyir


Implementasi

Cabarannya adalah untuk membangun dan membungkus tarikan ini untuk memenuhi kehendak pengguna. Dengan metodologi BFR, PEMANDU Associates bekerja dengan pegawai daerah dan majlis-majlis tempatan untuk menonjolkan perbezaan di setiap daerah dan memperkayakan pengalaman pelancong.

Ini adalah langkah pertama ke arah penjenamaan destinasi. PEMANDU Associates akan bekerjasama dengan pengurus acara dan pengurus destinasi untuk menjadikan Terengganu sebagai destinasi utama.

Terengganu akan mengukuhkan produk pelancongan serta warisannya dan menumpukan tarikan pelancongan di kepulauan juga pembangunan taman negara.

Peranan institusi dan masyarakat akan diperkukuhkan dalam pelaksanaan pelan induk. Dalam bidang pemasaran, ia akan mengaplikasi cara pelancongan pintar, teknologi digital dan internet untuk mencapai segmen pasaran .

“Pada Ogos 2017, saya mengumumkan bahawa terdapat rancangan untuk mengadakan hab pelancongan di Huaxi yang terletak di wilayah Jiangsu di China, bagi menarik lebih ramai pelancong China ke Terengganu. Terengganu akan menjadi negeri pertama di Malaysia untuk memanfaatkan potensi China dengan cara ini,” ucap MB Terengganu, YAB DATO’ SERI HAJI AHMAD RAZIF.

“Perjalanan baru bermula. Ini akan menjadi perjalanan menarik dan inspirasi untuk rakyat Terengganu kerana ia akan membawa kemakmuran ekonomi dan meningkatkan kualiti hidup,” tambah beliau lagi.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI