Bukan manusia sahaja yang terdedah kepada ancaman COVID-19, haiwan juga tidak terkecuali.

Berita sedih mengenai seekor harimau Malaya di Zoo Bronx, New York disahkan positif COVID-19 tular selepas mengalami batuk dan kurang selera makan.

‘Nadia’ Si Harimau Malaya di New York Positif COVID-19 ‘Nadia’ Si Harimau Malaya di New York Positif COVID-19

Kes itu dilapor oleh ketua veterinari zoo tersebut, Paul Calle semalam. Harimau Malaya bernama Nadia berusia 4 tahun itu berkemungkinan menjadi kes haiwan pertama yang jatuh sakit susulan dijangkiti COVID-19 daripada manusia.

IKLAN

Sebelum ini, beberapa anjing peliharaan di Hong Kong serta seekor kucing di Belgium dilaporkan dijangkiti COVID-19 daripada pemilik mereka, namun tidak mengalami simptom yang signifikan.

“Kes Nadia adalah unik kerana ia jatuh sakit selepas terdedah kepada seorang kakitangan yang positif, namun tidak menunjukkan simptom. Ini kali pertama kami tahu mengenai kes jangkitan manusia ke haiwan dan menjadikan haiwan itu jatuh sakit. Pihak zoo akan kongsikan kajian bersama zoo dan institusi lain dan berharap akan dapat pemahaman yang lebih jelas,” kata Paul.

Walaupun tiga harimau lain dan tiga singa turut mengalami batuk kering, namun hanya Nadia yang menjalani ujian COVID-19 kerana ia mengalami simptom paling teruk dan sudah mula hilang selera makan. Mereka mengelak daripada menguji harimau dan singa lain kerana tidak mahu meletakkan mereka bawah anestesia. Harimau dan singa lain tidak begitu kritikal buat masa ini.

IKLAN

‘Nadia’ Si Harimau Malaya di New York Positif COVID-19

IKLAN

Nadia dijangkiti COVID-19. Mungkin dijangkiti penjaga zoo.

Posted by Public Health Malaysia on Sunday, 5 April 2020

Nadia menjalani ujian X-ray, ultrabunyi dan ujian darah untuk memahami penyakitnya sebelum menjalani ujian COVID-19 apabila melihat kepada situasi parah di bandar New York yang menjadi pusat penularan koronavirus di Amerika Syarikat. Harimau tersebut mula menunjukkan simptom pada 27 Mac. Sehingga kini, Zoo Bronx masih ditutup sejak pertengahan Mac.

Kajian setakat ini bagaimanapun masih tiada bukti menunjukkan COVID-19 boleh berjangkit dari haiwan ke manusia.

Foto: Dailymail UK | Sumber: astroawani