Pernah tahu mengenai tasik buatan yang ada di Kedah tak?

Tasik Pedu tasik buatan manusia yang terbesar di Kedah 52 kilometer persegi dan sedalam 60 meter mempunyai kawasan tasik yang kaya dengan flora dan fauna. Tasik ini dibina pada tahun 1966 dan siap sepenuhnya pada tahun 1969 dirasmikan Perdana Menteri Malaysia ketika itu Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Tujuan tasik ini dibina untuk menyalirkan air ke kawasan sawah padi sekitar negeri Kedah dan Perlis.




Dahulu, kawasan ini sangat popular dan pernah mempunyai kemudahan resort yang selesa dan moden. Tapi hari ini, kalau anda datang ke Tasik Pedu masih boleh melakukan pelbagai aktiviti menarik. Kalau cari tempat gathering dengan kawan-kawan dalam jumlah yang agak besar tetapi pada harga bajet, apa kata cipta kelainan dengan berkunjung ke sini.

Sumber: Odah Gebuz

IKLAN

Dalam dok terpikiaq nak pi mana cuti merdeka ni tetiba member open trip ke Survival Island Pedu Lake. Trip datang tepat pada masanya.. Haa jomm!!! Geng trip semuanya seramai 24 orang. Trip ni trip balik hari (one day trip). Percaya dak gaiss bayaran untuk trip ni hanya Rm20 aje (sewa bot pergi balik). Kalau hampa nak bermalam harga dikira lain naa. Dengan bayaran RM20 macam macam aktiviti hampa boleh buat tau.










Apa yang menarik kat sini?

IKLAN
  • Survival Island. Kat pulau kecik ni ada 3 buah rumah. Paling cantik rumah yang kat atas pokok. SURVIVAL ISLAND APA YANG ANDA BAWA ITU YANG ANDA MASAK!



IKLAN
  • Kelengkapan memasak disediakan khas untuk pengunjung pulau ni seperti dapur, perkakas memasak, tempat makan dan sinki. Just bawak aje ayam ikan sayur dan masak ramai ramai kat sini. Awesome kan..menu kami tengah hari tu : ayam bbq, udang goreng tepung, ayam goreng, telur dadar, sardin, sayur kubis, ulam ulaman, air asam dan sirap limau berkarbonat ais, perghhhh!!! Menu petang: nasi goreng & air nescape
  • Kemudahan lain : air, tandas, bilik mandi, surau yang besar : kapasiti 30/40 org boleh muat, sarang burung untuk bergambar dan beberapa hammock.
  • Seri Mahawangsa Boat House. Dilengkapi dapur, tandas, generator (elektrik), sofa, meja makan, tempat karaoke dan bilik tidur yg boleh memuatkan 10-15 dalam satu2 masa.
  • Aktiviti yang boleh dilakukan:
  • Mandi manda sampai kecut wajib pkai life jacket. Ada 4 gelung (x tau panggil apa) untuk mandi kat dalam tu dan dipasang jaring. Kami berempat ni tak tau berenang dah jadi serupa katak timbui atas ayaq nak sedut oksigen.
  • Fish feeding : santai santai kaki dlm tasik dan tabur roti dapatlah bermain main dengan ikan
  • Dah cemuih (jemu) mandi boleh layan karaoke. Boh la 3 @ 4 lagu feveret lpas tu pi terjun tasik balik.
  • Surfing walaupon x dak ombak. Best habaq hang
  • Kayuh bot ke tengah-tengah tasik. Hampa mesti try aktiviti ni. Menikmati keindahan Tasik Pedu airnya hijau kebiruan, dengan kehijauan alam yang tak terusik. Damai sekali.









Kak Odah betoi-betoi rekemen tempat ni. One day trip tak puas kene bermalam kat sini. Sesuai untuk percutian keluarga atau dengan temen temen yang gila ootd gitu. Tempat yg sunyi jauh dari bunyi bising , tenang damai. Membuatkan jiwa lagi dekat dengan Sang Pencipta.
Owner boat house, En. Amir pon baik. TQ kasi pinjam bawang, kes lupa bawak. Cuma di Survival Island harap boleh dicantikkan lagi. Apapun untuk pengalaman yang mngujakan Kak Odah kasi 8.5/10. Inshaallah nak repeat lagi.






Kalau hampa nak mai boleh contact
FB : Amireco Pedulake
Page : Seri Mahawangsa Boat House Tasik Pedu

Jom cuti-cuti Malaysia~