Hidangan Nasi kuning sangat popular dalam kalangan masyarakat di pantai timur negeri Sabah seperti di Semporna, Tawau, Sandakan dan Lahad Datu. Seperti Nasi Lemak yang menjadi hidangan sarapan pagi, tengah hari dan juga lewat malam, Nasi Kuning juga menjadi santapan penduduk tempatan tidak kira masa.

Tetapi sebenarnya Nasi Kuning pada satu ketika dahulu merupakan hidangan untuk sarapan pagi sahaja yang popular sejak sekian lama di daerah ini dan ia dikatakan diperkenalkan masyarakat tempatan.

Nasi Kuning & Roti Kahwin Restoran Haji Tamrin, Menu Wajib Cuba Jika Singgah Tawau

Jika ke Tawau, kena cuba Nasi Kuning Restoran Haji Tamrin yang menjadi buah mulut ramai kerana keenakkan rasanya yang sama dan tidak berubah seperti pada hari pertama premis makanan ini beroperasi sejak tahun 1979 lagi. Bukan sahaja menjadi restoran pilihan penduduk setempat malah digemari oleh pengunjung luar dan pelancong asing.

Nasi Kuning & Roti Kahwin Restoran Haji Tamrin, Menu Wajib Cuba Jika Singgah TawauNasi Kuning & Roti Kahwin Restoran Haji Tamrin, Menu Wajib Cuba Jika Singgah Tawau

IKLAN

Cara hidangan nasi kuning hampir sama seperti nasi lemak, ada yang dibungkus dengan daun pisang atau dihidangkan secara buffet. Nasi Kuning Restoran Haji Tamrin dihidang bersama ayam percik, ayam masak merah, ikan atau ayam goreng, telur rebus atau mata lembu, tempe goreng, kerisik dan hirisan timun. Lauk ikan goreng dihidangkan bersama nasi kuning biasanya menggunakan ikan selayang atau ikan tongkol, tetapi boleh dipelbagaikan dengan jenis ikan lain seperti tenggiri, ikan putih atau merah, mengikut citarasa masing-masing.

Nasi Kuning & Roti Kahwin Restoran Haji Tamrin, Menu Wajib Cuba Jika Singgah Tawau

IKLAN
Roti Kahwin

Selain Nasi Kuning, restoran yang telah diuruskan dua generasi ini juga turut menyediakan menu menarik yang lazat iaitu Roti Kahwin. Rasa asli roti dan intinya begitu serasi dan lembut sesuai untuk dinikmati seisi keluarga.

Nasi Kuning & Roti Kahwin Restoran Haji Tamrin, Menu Wajib Cuba Jika Singgah Tawau Nasi Kuning & Roti Kahwin Restoran Haji Tamrin, Menu Wajib Cuba Jika Singgah Tawau

IKLAN

Tidak keterlaluan jika dikatakan rasa Roti Kahwin ini berbeza dan sangat sedap. Seperti mana Nasi Kuning, Roti Kahwin ini juga merupakan resepi turun temurun hasil tangan keluarga ini sendiri. Jom la rasa!

Tip

Nasi Kuning & Roti Kahwin Restoran Haji Tamrin, Menu Wajib Cuba Jika Singgah Tawau

Ramuan utama membuat nasi kuning ialah serbuk kunyit, santan segar, serai dan halia yang sudah ditumbuk hingga lumat, garam serta daun salam selain menggunakan beras wangi bagi menjadikan nasinya lebih harum dan sedap.

Lokasi: Restoran Haji Tamrin. 4188, Jalan Sim Hua Seng, 91000 Tawau, Sabah

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI