Bandar tinggalan Nichitsu, atau lebih dikenali sebagai Nichitsu Ghost Town sememangnya digemari oleh pemburu paranormal dan haikyo (benda yang telah musnah).

Nichitsu Ghost Town terletak 50km dari Chichibu, Saitama, atau 120km dari bandar Tokyo hanya boleh diakses melalui kenderaan peribadi sahaja. Bandar ini dibina sejak tahun 1600 di mana hasil dari pembangunan lombong berdekatan yang kaya dengan sumber emas, besi dan zink. Pada tahun 1937, lombong ini telah dibeli oleh syarikat Nichitsu Corporation, menjadikan nama bandar ini sebagai Bandar Nichitsu.

Rumah lama yang ditinggalkan..


Keadaan jalan dan rumah yang dah litupi lalang tinggi.

Bandar ini pernah diduduki oleh sekurang-kurangnya 3,000 orang pada satu-satu masa dahulu tetapi penduduknya seolah-olah telah “hilang” sekelip mata. Terdapat sekolah, hospital, pejabat pos, dan lombong yang telah terbiar. Peralatan dapur di rumah lama, ubat-ubatan dan hasil X-ray di hospital yang ditinggalkan, masih ada.

Peralatan memasak masih ada.

IKLAN

Mesin jahit yang ditinggalkan .

Ruang ubat-ubatan dalam hospital yang telah terbiar. Ubat-ubatan masih ada di situ.

Peralatan yang ditinggalkan dalam salah satu bilik di hospital lama.

IKLAN

Mengapa bandar ini terbiar dan ditinggalkan?

Tiada sumber yang menyatakan sebab-sebabnya, tapi pendapat peribadi Kak Nita, mungkin sumber lombong telah berkurangan secara drastik, menjadikan penduduk berpindah keluar dari bandar ini.

Jika anda peminat haikyou dan ingin mencari kelainan semasa melancong ke Jepun, boleh la masukkan Nichitsu Ghost Town dalam itinerari anda. Tetapi suka untuk mengingatkan bahawa sila berhati-hati kerana struktur bangunan di kawasan ini sudah usang mungkin akan runtuh bila-bila masa sahaja.

IKLAN

Foto dijumpai di dalam kawasan sekolah. Agak emosi melihat gambar ini membayangkan tempat ini pernah didiami manusia suatu ketika dahulu.

Foto dijumpai di dalam kawasan sekolah. Agak emosi melihat gambar ini membayangkan tempat ini pernah didiami manusia suatu ketika dahulu.

Adakah ianya mempunyai unsur paranormal? It’s you to find out!

Sumber: FB Zunita Ramli