JEPUNEE

Bandar tinggalan Nichitsu, atau lebih dikenali sebagai Nichitsu Ghost Town sememangnya digemari oleh pemburu paranormal dan haikyo (benda yang telah musnah).

Nichitsu Ghost Town terletak 50km dari Chichibu, Saitama, atau 120km dari bandar Tokyo hanya boleh diakses melalui kenderaan peribadi sahaja. Bandar ini dibina sejak tahun 1600 di mana hasil dari pembangunan lombong berdekatan yang kaya dengan sumber emas, besi dan zink. Pada tahun 1937, lombong ini telah dibeli oleh syarikat Nichitsu Corporation, menjadikan nama bandar ini sebagai Bandar Nichitsu.

Nichitsu Ghost Town, Pekan Tinggalan Di Jepun Jadi Destinasi Pelancongan ParanormalRumah lama yang ditinggalkan..

Nichitsu Ghost Town, Pekan Tinggalan Di Jepun Jadi Destinasi Pelancongan Paranormal
Nichitsu Ghost Town, Pekan Tinggalan Di Jepun Jadi Destinasi Pelancongan ParanormalKeadaan jalan dan rumah yang dah litupi lalang tinggi.

Nichitsu Ghost Town, Pekan Tinggalan Di Jepun Jadi Destinasi Pelancongan ParanormalBandar ini pernah diduduki oleh sekurang-kurangnya 3,000 orang pada satu-satu masa dahulu tetapi penduduknya seolah-olah telah “hilang” sekelip mata. Terdapat sekolah, hospital, pejabat pos, dan lombong yang telah terbiar. Peralatan dapur di rumah lama, ubat-ubatan dan hasil X-ray di hospital yang ditinggalkan, masih ada.

Nichitsu Ghost Town, Pekan Tinggalan Di Jepun Jadi Destinasi Pelancongan ParanormalPeralatan memasak masih ada.

IKLAN

Nichitsu Ghost Town, Pekan Tinggalan Di Jepun Jadi Destinasi Pelancongan ParanormalMesin jahit yang ditinggalkan .

Nichitsu Ghost Town, Pekan Tinggalan Di Jepun Jadi Destinasi Pelancongan ParanormalNichitsu Ghost Town, Pekan Tinggalan Di Jepun Jadi Destinasi Pelancongan ParanormalRuang ubat-ubatan dalam hospital yang telah terbiar. Ubat-ubatan masih ada di situ.

Nichitsu Ghost Town, Pekan Tinggalan Di Jepun Jadi Destinasi Pelancongan ParanormalPeralatan yang ditinggalkan dalam salah satu bilik di hospital lama.

IKLAN

Nichitsu Ghost Town, Pekan Tinggalan Di Jepun Jadi Destinasi Pelancongan ParanormalMengapa bandar ini terbiar dan ditinggalkan?

Tiada sumber yang menyatakan sebab-sebabnya, tapi pendapat peribadi Kak Nita, mungkin sumber lombong telah berkurangan secara drastik, menjadikan penduduk berpindah keluar dari bandar ini.

Jika anda peminat haikyou dan ingin mencari kelainan semasa melancong ke Jepun, boleh la masukkan Nichitsu Ghost Town dalam itinerari anda. Tetapi suka untuk mengingatkan bahawa sila berhati-hati kerana struktur bangunan di kawasan ini sudah usang mungkin akan runtuh bila-bila masa sahaja.

IKLAN

Nichitsu Ghost Town, Pekan Tinggalan Di Jepun Jadi Destinasi Pelancongan ParanormalFoto dijumpai di dalam kawasan sekolah. Agak emosi melihat gambar ini membayangkan tempat ini pernah didiami manusia suatu ketika dahulu.

Nichitsu Ghost Town, Pekan Tinggalan Di Jepun Jadi Destinasi Pelancongan ParanormalFoto dijumpai di dalam kawasan sekolah. Agak emosi melihat gambar ini membayangkan tempat ini pernah didiami manusia suatu ketika dahulu.

Adakah ianya mempunyai unsur paranormal? It’s you to find out!

Sumber: FB Zunita Ramli

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI