Libur kini berada di dalam aplikasi   
Libur kini berada di dalam aplikasi   
Home Berita ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling...

‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome!

Semporna, Sabah merupakan destinasi percutian yang mempunyai banyak pulau-pulau cantik. selain itu bagi yang nak makan seafood sampai puas juga boleh datang ke Semporna untuk menikmati percutian dan juga makanan laut yang murah.

Memandangkan masih ada yang kurang tahu dimanakah lapangan terbang terdekat dan juga info lain yang diperlukan jika hendak bercuti ke Semporna, Mohd Zaki Mohd Yakin atau juga dikenali dengan BudakMerah berkongsi tentang info untuk anda yang ingin ke sini.

‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome!

Jika sebelum ini BudakMerah pernah tular dengan pengembaraan ke serata Malaysia untuk gambar OOTD, kali ini dia merakam gambar-gambar menariknya pula di sekitar pulau-pulau cantik yang ada di Semporna.

Sambil layan gambar OOTD BudakMerah, anda juga boleh dapatkan info untuk ke Semporna. Memang terbaiklah!

Menarik: 14 Negeri 60 Port OOTD, Paling Win Gambar Pegang Bendera, Tanda ‘Hadir’ Seluruh Negara!

OOTD SEMPORNA

aku share sikit info untuk yang ada plan datang bercuti ke semporna..tak kisahlah nak terjah walkin ke, nak backpackers ke or by agent.

memandangkann masih ada orang luar yang tak tahu, airport terdekat dengan semporna ni adalah #tawauairport, dari tawau airport akan mengambil masa 1jam @ 1 jam lebih untuk ke semporna (80KM) by van, grab or taxi. btw, airport tawau ni xda kaunter2 khas untuk bas atau van mcm dekat kl sentral @ tbs untuk ke semporna ya. ada 5 option boleh pakai utk korang pergi semporna.

‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome!

option 1 : by agent, kalau korang da siap2 ambil pakej.. selalunya agent akan sediakan dari a sampai z…means tak payah pening2 untuk cari itu ini bila sampai, mereka akan stanby untuk pickup dekat airport by van atau pun kereta.

option 2 : jangan risau dekat airport tawau dah bersepah grab atau maxim. rate dari airport ke semporna dalam RM80-RM100 untuk car 4 seat & untuk car 6 seat rate dalam RM150-RM180 mcm tu.. datang dgn kawan kawan ramai jimat sikit boleh share kos.

option 3 : kalau yang xda apps grab atau sewaktu denganya ,airport ada service teksi dan rate lebih kurang sama dengan grab.

option 4 : area tawau airport, akan ada van pelancongan atau van2 sapu yang boleh angkut korang pergi semporna, cumanya kena rajin dan beranilah bertanya bila sudah sampai airport. sekiranya ada kekosongan tempat boleh join dgn kadar rate RM25-RM35/seorang. cons kena tunggu van penuh & sharing dengan orang lain.

option 5 : dekat airport juga ada kaunter untuk sewa kereta..keluar je dari balai ketibaan sebelah kanan memang ada kaunter khas utk sewa kereta..rate dalam RM120-RM200 depends jenis kereta, cumanya x rekomenlah untuk sewa sebab bercuti di semporna ni korang akan abiskan masa duduk resort & masuk pulau je

IKLAN

‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome!

[ HOTEL SEMPORNA ]

untuk yang tak duduk water chalet, suggestions hotel yang berdekatan dengan jeti keluar masuk pulau, tempat makan (seafood), pasar basah/kering atau tempat beli souvenir, hypermarket, farmasi ataupun office agent pelancongan yang boleh walk in, ni aku listkan hotel2 yang korang boleh survey, ada yang bajet, ada 3 star, ada yang jenis backpackers :

  • Sipadan Inn 1,2,3
  • Wave View Hotel
  • Pacific Inn
  • Holiday Dive Inn
  • Cube Bed Station
  • Ocean Inn
  • Grace Hotel (1)
  • Seafest Hotel
  • Seafest Boutique Hotel
  • Seafest Hotel Lepa Wing
  • Dragon Inn Resort (Atas Laut)
  • Jono Place Guest House
  • Lok 10 GuestHouse
  • CK Guest House
  • Pearl Hotel
  • Warisan Family Inn
  • Grace Hotel (2)
  • Amazing Rooms
  • Semporna Seaview Hotel
  • Mi Casa Inn 2
  • Penginapan Nafisah
  • Penginapan Hajah Susan

dan sebenarnya banyak lagi hotel hotel kat sini cuma mungkin kena jalan sikit @ pun kena naik grab. btw, bergantung juga dengan jeti korang naik dari mana sebab sini pun ada banyak jeti sebenarnya…yang utama adalah jeti pelancongan..jeti lain macam jeti dragon inn resort, jeti seafest, jeti umum, jeti awam dan tiba tiba yang bukan jeti pun akan jadi ‘jeti’ tempat korang naik bot untuk masuk pulau , so bila dah ambil pakej pulau nanti, bolehlah bertanya dengan person incharge anda terlebih dahulu.

‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome!

[ RESORT @ WATER CHALET ]

selalunya yang datang semporna pun memang akan lebih suka duduk water chalet atas/tengah laut ..feeling maldives katanyaa haha, untuk water chalet semporna pun dah banyak untuk korang pilih, some ada yang good review some juga ada bad review but still oklahh depends luck korang juga..so pandai pandailah lah survey mana yang rasa ok…antara water chalet yang familiar famous kat sini aku review beberapa resort berdasarkan personal opinion :

  1. Nusakuya Resort : special sikit sebab dari room ada balcony dan private stairs untuk terus acces ke laut.
  2. Shun Shun Resort : makanan seafood sini heaven dan staff management resort ni terbaik
  1. Maglami Lami Water House : standard faisiliti, view cun, dan antara yang ramai suka duduk sini.
  2. Seastar Resort : fasiliti so gooddd cumanya dekat dengan area perairan town, so pergerakan bot orang2 kampung kesana sini memang akan nampaklah.
  3. Dayang Resort : resort baru yang dah di buka since 21 feb 2023, fasiliti good, dan menjadi resort ke 2 yang menyediakan balcony dan tangga private dari bilik untuk acces terus ke laut…view sunset sini terbaik
  4. Lato Lato Resort : walupun antara yang banyak bad review dari orang luar tapi ni jugalah antara yang famous orang duduk sebab view resort ni antara yang paling cun haha..fasiliti standard..untuk backpackers atau yang tak kisah sangat pun dengan fasiliti bolehlah try.
  5. Crystal Resort : design resort ni antara paling lawa di semporna.
  6. Egang Egang Resort
  7. Bihing Angan Resort
  8. Grand Dive Resort
  9. 11.Singgahmata Resort
  1. Coco Scuba Inn
  2. Sky Water Villa Resort : pun new resort, fasiliti so lawaaa haha
  3. Starz Water Village : new resort juga di semporna.
  4. Seaweed Farm Water Village
  5. Seacoral Water Chalet

17.Arcadia Beach Resort : ada swimming pool, fasiliti dan makanan cun.. cumanya agak jauh dan acces ke pulau lain juga terhad.

18.Kulapuan Resort : antara resort yang ada pantai..family bonding sangat sesuai.cons agak jauh dari town dan acces masuk pulau lain pun terhad.

  1. Adil Waterhouse Resort
  2. Billabong Scuba : dalam perkampungan pulau mabul.

21.Seahorse Sipadan : dalam perkampungan pulau mabul.

  1. Kapalai Resort : private resort & 5 star..for sure all good..cons terpaling jauh dari town semporna..acces ke pulau lain terhad.
  2. Mabul Water Bungalow Resort
  3. Amina Holiday Resort : dalam perkampungan pulau mabul.
  4. boleh add on dan review mana korang pernah stay

kebanyakan resort diatas ni ada official facebook/instagram page..yang nak book direct boleh je terus contact

IKLAN

‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome!

[ 10 PULAU UTAMA ]

untuk round semua pulau di semporna masa terbaik

untuk korang stay adalah 4 HARI 3 MALAM.. flight time juga kena cun..boleh landing sebelum 12-3pm..sebab waktu check in kebanyakan 2pm dan flight time balik pula boleh ambil 7-8mlm sebab mostly last day korang akan ada masuk pulau lagi habis dalam sekitar 3-4pm macam tu..tapi nak lebih hari pun xda masalah janji ada duit je haha…TAK DUDUK 4 HARI 3 MALAM DAN TAK FOLLOW TIME FLIGHT macam aku bagi tu kemungkinan besar korang tak boleh cover semua pulau yang ada disini, antara pulau wajib kena visit bila sampai semporna :

  1. Pulau Bohey Dulang (sightseeing & hiking only)
  2. Pulau Mabul (resort, sightseeing bajau laut & snorkeling)
  3. Pulau Sibuan (beach, snorkeling & perkampungan bajau laut)
  4. Pulau Mataking (snorkeling only, beach private)
  5. Pulau Mantabuan (beach & snorkeling)
  6. Pulau Timba Timba (beach only)
  7. Pulau Kapalai (snorkeling only area resort, kapalai resort private)
  8. Pulau Pom Pom (snorkeling)
  9. Pulau Sipadan (Diving)
  10. Pulau Timbun Mata (hiking & more to sport water activities..jetski, bananaboat dll)

[ TEMPAT MENARIK DI SEMPORNA ]

aku share juga beberapa tempat menarik di semporna selain daripada pulau..

  1. Bukit Tengkorak (free for hiking)
  2. Bukit Parapat (fee entrance RM3)
  3. Bukit Kuala Bibang

(bersebelahan dengan no 2, fee entrance RM3 dan sini boleh camping)

  1. Twin Hill Park (tempat ootd RM5-RM15)
  2. Tampi Tampi Resort (tempat mandi laut)
  3. Pakalangan Bay (OOTD..fee entrance RM3)
  4. Dragon Inn Resort (hotel & souvenir shop)
  5. Terowong Street (pasar malam)
  6. Starbucks Semporna (view laut)
  7. Jambatan Tanjung Parapat (restoran)
  8. Anjung D Samudera Cafe & Catering (restoran bertemakan majlis kahwin)
  9. Mt Corner (hiking)

‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome!

[ TRAVEL AGENT ]

bagi mereka yang lebih suka travel agent uruskan semua dari a sampai z sepanjang bercuti di semporna ni, aku rekomenkan beberapa travel agent yang trusted dekat sini…ada banyak pilihan sebenarnya…korang boleh survey mana yang bersesuaian dengan citarasa dan bajet korang sendiri, mungkin ada yang mahal ada juga yang murah, bagi mereka yang pernah datang semporna juga mungkin ada pengalaman yang baik dan kurang baik dengan travel agent disini..so antara yang trusted dan famous boleh survey dekat IG :

  1. @borneasea_travel
  2. @ohhsem.travel
  3. @makatagihsem4na.travel
  4. @windiatravelsabah
  5. @nais_travel
  6. @camrishsempornaholiday
  7. @jejak_sem4na
  8. @ezygo.travel
  9. @legendtraveltour

10.@divemonster47

IKLAN

11.@bdtourismsemporna

12.@arbatravel

13.@ebullient.traveltours

14.@mysempornaventures

15.@borneokomradtravel

16.@halohalosemporna

17@pakejbudakmerah

  1. boleh add on mana mana travel agent dan review sapa yang pernah datang sini.

mohon berhati hati sebab semporna juga tidak terkecuali untuk dijadikan tempat scammer scammer untuk menipu duit orang..memang pernah terjadi, so please bacalah some review dan buat survey betul2 terlebih dahulu

‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome! ‘OOTD Semporna’, BudakMerah Kongsi Info Nak Bercuti Di Semporna, Sabah. View Paling Awesome!

Yang dah pernah sampai sini pun boleh share juga pengalaman @ info info yang menarik pasal percutian korang di semporna

boleh follow me on Instagram kee_budakmerah untuk tempat ootd menarik di sekitar malaysia

Kredit: Mohd Zaki Mohd Yakin

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI